Net als voorgaande jaren neemt Wim Brands op Crossing Border twee afleveringen van VPRO Boeken op. In de Centrale Bibliotheek van Den Haag praat hij met de schrijvers Andrew Solomon, Joost Zwagerman, Nathan Filer en Ben Katchor.

Op vrijdagmiddag 15 november ontvangt Wim Brands in de Centrale Bibliotheek van Den Haag vier schrijvers die in datzelfde weekend op de eenentwintigste edtie van Crossing Border zullen optreden.

In de eerste aflevering is de Amerikaanse cartoonist Ben Katchor te gast. Katchor werd bekend met de comics en tekeningen die hij voor de New Yorker maakte en brak wereldwijd door met zijn komische strip Julius Knipl, The Real Estate Photographer. 'Ben Katchor is the creator of the last great American comic strip,' zei de Amerikaanse schrijver Michael Chabon over hem. De andere gast behoeft nauwelijks introductie: Joost Zwagerman. Van hem verschijnt dezer dagen het tweedelige Americana 1&2. Omzwervingen in de Amerikaanse cultuur. Een neerslag van een leven lang lezen en schrijven over Amerikaanse cultuur. Americana biedt niet alleen een totaaloverzicht van het schrijverschap van Zwagerman, maar is ook een persoonlijke cultuurgeschiedenis van het Amerika van begin twintigste eeuw tot heden.

In de tweede aflevering die wordt opgenomen komt de Amerikaanse schrijver en journalist Andrew Solomon praten over zijn boek Ver van de boom. Een aangrijpend relaas over de zoektocht van ouders en hun uitzonderlijke kinderen naar hun identiteit. Kinderen die dwerg, doof of autist zijn. Kinderen die het Syndroom van Down hebben of een wonderkind zijn. Verhalen over liefde, onmacht en diepe menselijkheid. De Engelse schrijver Nathan Filer is eveneens te gast. In zijn roman De schok van de val beschrijft hij het leven van Matthew, die in een inrichting is opgenomen. Hij houdt daar een dagboek bij over zijn jeugd. Toen hij negen jaar oud was, overleed zijn broer Simon. Matthew beseft dat hij een unieke daad moet verrichten om zijn broer te herdenken.

Na de opnames kun je alle vragen die je over het programma VPRO Boeken hebt, stellen aan Wim Brands. Onder het publiek worden ook enkele boeken verloot. Wil je op vrijdagmiddag 15 november bij de opnames en de Q&A aanwezig zijn? Koop dan een kaartje (à 6 euro, inclusief consumptie) via deze url.

Vrijdag 15 november
Locatie: Centrale Bibliotheek Spui, Den Haag
Inloop: 13.00 uur
Aanvang opnames: 13.30 uur
Einde: 16.15 uur