Al mijn vaste pleisterplaatsen zijn langzaam aan het verdwijnen. Ik kende ooit een televisieverslaggever die in de kaart van Nederland vooral een netwerk van viswinkels zag. Ik heb dat ook, maar dan met boekwinkels...

In Leiden voor een gesprek met Anton Korteweg over zijn nieuwe bundel, Waar ik nooit goed in was steeds slechter kunnen. Na afloop verheugd naar De Slegte, in de hoop dat het Leidse filiaal aan de slopers van Polaris heeft weten te ontkomen. Natuurlijk weet ik het antwoord wel. De winkel is op een klein deel na gesloten. Er liggen wat zielige boeken in doosjes, zo vaak afgeprijsd dat ze bijna gratis mee zijn te nemen. Niet eens slechte boeken, ze liggen er alleen wat treurig bij in deze omgeving.

Aangezien ik toch al somber gestemd was het boek Het afscheid van de literatuur gekocht. Een boek van een Franse hoogleraar dat in 2008 opzien baarde. De maatschappelijke positie van literatuur is dermate veranderd dat literatuur en schrijver buitenspel staan, en dat hebben schrijver en literatuur aan zichzelf te danken. Kortom, het perfecte boek om te kopen in de half onttakelde boekhandel waarin ik me bevind.

 

Dan maar even langs antiquariaat Klikspaan. Gesloten. In het raam onderstaand boek.