Wim Brands verbleef op uitnodiging van citybooks in Gent. 'Gent is een wolkenstad', schrijft hij in het verhaal 'De fanfare die een olifant opat'. 'Ook als het regent maken de wolken nog steeds buigingen'.

In 2010 startte het Vlaams-Nederlandse culturele platform deBuren met het multimediale residentieproject citybooks. Schrijvers, essayisten, fotografen en videokunstenaars worden uitgenodigd om gedurende twee weken in een bepaalde stad te verblijven. Hun ervaringen worden verwerkt in een citybook, met korte verhalen, essays of een reeks gedichten.

Arnon Grunberg verbleef bijvoorbeeld in Lublin, de grootste studentenstad van Oost-Polen, en schreef er het verhaal 'Aangifte'. De Engelse industriestad Sheffield werd geportretteerd door zowel Joost Zwagerman als Abdelkader Benali. En Boekarest bood onderdak aan dichteres Ester Naomi Perquin. Zij maakte een eenpersoonsreisadvies als citybook, met de toepasselijke titel 'Boekarest - een eenpersoonsreisadvies'.

Programmamaker Wim Brands, die ook dichter is, werd gevraagd om als reisgids naar Gent af te reizen. Hij schreef er het korte verhaal 'De fanfare die een olifant opat', waarin hij zijn zoektocht naar een door Gent dwalende dichter beschrijft. Het verhaal is te lezen en te downloaden bij citybooks. De audioversie kun je ook hieronder beluisteren.