In Den Haag, Enschede en Antwerpen kon je vorig weekend weer terecht voor Crossing Border, het festival waar literatuur en muziek samenkomen. De VPRO reisde af naar Den Haag om verslag te doen op radio, televisie en internet.

Televisie
Wim Brands zal tijdens de eenentwintigste editie van Crossing Border twee afleveringen van zijn televisieprogramma Boeken opnemen. Op vrijdagmiddag 15 november ontvangt hij in de Centrale Bibliotheek van Den Haag vier schrijvers die in datzelfde weekend op het festival zullen optreden.

In de eerste aflevering is de Amerikaanse cartoonist Ben Katchor te gast. Katchor werd bekend met de comics en tekeningen die hij voor de New Yorker maakte en brak wereldwijd door met zijn komische strip Julius Knipl, The Real Estate Photographer. 'Ben Katchor is the creator of the last great American comic strip,' zei de Amerikaanse schrijver Michael Chabon over hem. De andere gast behoeft nauwelijks introductie: Joost Zwagerman. Van hem verscheen het tweedelige Americana 1&2. Omzwervingen in de Amerikaanse cultuur. Een neerslag van een leven lang lezen en schrijven over Amerikaanse cultuur.

In de tweede aflevering die op de vrijdagmiddag wordt opgenomen komt de Amerikaanse schrijver en journalist Andrew Solomon praten over zijn boek Ver van de boom. Een aangrijpend relaas over de zoektocht van ouders en hun uitzonderlijke kinderen naar hun identiteit. Kinderen die dwerg, doof of autist zijn. Verhalen over liefde, onmacht en diepe menselijkheid. De Engelse schrijver Nathan Filer is eveneens te gast. In zijn roman De schok van de val beschrijft hij het leven van Matthew, die in een inrichting is opgenomen. Hij houdt daar een dagboek bij over zijn jeugd. Toen hij negen jaar oud was, overleed zijn broer Simon. Matthew beseft dat hij een unieke daad moet verrichten om zijn broer te herdenken.
Uitzending: zondag 17 november en 24 november om 11.20 uur op Nederland 1.

Radio
Het Radio 1-programma Brands met Boeken komt rechtstreeks vanaf Crossing Border. Te gast zijn tekenaar Willem en dichter en romancier Erik Lindner. Willem vetrok eind jaren zestig naar Parijs en behoort sindsdien tot de meest gevreesde cartoonisten van Frankrijk. Zijn cartoons zijn hard, controversieel en choquerend. Erik Lindner is vooral bekend als dichter en debuteerde onlangs met de roman Naar Whitebrigde, die over een jongen gaat die naar zijn moeder in Schotland wordt gestuurd.
Uitzending: vrijdag 15 november, om 19.00 uur op Radio 1.

De Avonden, het dagelijks cultuurprogramma van de VPRO, neemt een aantal gesprekken op met schrijvers die op Crossing Border te gast zijn. Zoals Nathan Filer, Amity Gaige, Richard Russo, Nathaniel Rich en Sam Byers.
Uitzending: maandag 18 november t/m woensdag 20 november,vanaf ongeveer 21.30 uur op Radio 6.

Internet
Uitgebreide festivalverslaggeving via VPRO Boeken in tekst, beeld en geluid.