Donderdag kwam 'Sjeumig!' uit, het debuut van Pepijn Lanen (jawel, we zeggen het er toch bij: van de Jeugd van Tegenwoordig). Crossing Border is een van de eerste festivals waar hij als schrijver optreedt. 'Op maandag en dinsdag rond een uur of tien heb ik tijd om schrijver te zijn.'

Ik had Pepijn een paar keer eerder ontmoet, maar dat was in de studio, bij een concert of tijdens het uitgaan. Omstandigheden waarbij hij met zijn vrienden uit de muziekwereld was, of waarbij hij moest rappen. Bekend terrein dus. Op Crossing Border staat hij alleen op het podium, als auteur, om kritische vragen te beantwoorden en een stukje voor te lezen. De gebruikelijke gillende meisjes zijn afwezig.
 
Hoewel zijn korte verhalen absurdistisch en humoristisch zijn, komt Pepijn vanavond serieus over. Hij wil graag beoordeeld worden op wat hij schrijft, en niet op zijn naam als rapper. Toen een uitgever hem een contract aanbood voor hij nog maar een letter op papier had, wees hij dit dan ook af. Het lijkt erop dat hij bereid is om de rol van auteur op zich te nemen. Ik vroeg hem daarom verwachtingsvol wat hij nog wilde zien na zijn optreden op Crossing Border, maar hij ging meteen terug naar huis. Naar een concert.

Luister hier ons gesprek terug.