Ze is 94 jaar geworden, de schrijfster die zes jaar geleden de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg voor haar gehele oeuvre. Dat omspande intussen ruim vijftig romans.

Ze was 88 toen bekend werd dat haar de Nobelprijs ten deel was gevallen. ‘Een vreselijke ramp,’ noemde ze dat. Ze was duidelijk aan het eind van haar loopbaan beland en niet meer van plan of in staat een nieuw boek te schrijven.

 

Haar boek The Golden Notebook (1962) kreeg het meeste weerklank. In Nederland putte iemand als Anja Meulenbelt er veel inspiratie uit, zelfs vond ze het jammer dat het boek werd gezien als een traktaat over feminisme. 

 

In 1984 werd bekend dat Lessing de schrijfster was van het boek Oud en alleen, een roman die door veel gerenommeerde uitgevers, waaronder haar eigen Nederlandse uitgeverij Bert Bakker, werd afgewezen. Hij zou geschreven zijn door ene Jane Somers, een debutante. Het boek kreeg bepaald geen warm onthaal. Desgevraagd gaf Lessing precies dezelfde redenen op voor het publiceren onder pseudoniem als J.K. Rowling jaren later zou doen. Ook zij publiceerde een boek onder een andere naam om even onder haar eigen imago uit te kunnen komen.

In de jaren tachtig werd uitgebreid geinterviewd voor The Paris Review, waarin ze onder andere uitgebreid vertelt over hoe het was om op te groeien in Perzië.