De Antwerpse Boekenbeurs dwaalt af van de literatuur, vergeet niet je gratis Bomans op te halen, op Kickstart worden sponsoren gezocht voor een graphic novel en zeven redenen waarom lezen goed voor je is.

Boekendomino

In Antwerpen is de 77e Boekenbeurs bezig. Schrijver Christophe van Gerrewey, die er de prijs voor het beste debuut won, haalt in zijn toespraak uit naar het evenement. Hij vindt dat er te veel activiteiten worden georganiseerd die weinig met lezen te maken hebben. Zo zijn Bekende Vlamingen, tv-koks voorop, de publiekstrekkers en wordt er een prijs uitgereikt voor de mooiste designboekenkast. Ook wil de organisatie het wereldrecord boekendomino verbreken. Van Gerrewey meent dat lezers zich op deze manier niet langer serieus genomen voelen. Tja.

Erik of Het klein insectenboek

Stel nou dat het je is ontgaan: vanaf vandaag kun je als lid van een openbare bibliotheek een maand lang gratis het boek Erik of Het klein insectenboek van Godfried Bomans ophalen. En als het echt bij je gaat kriebelen kun je in de boekhandel een luxe editie krijgen. Dit er gelegenheid van Nederland Leest, de organisatie die elk jaar een boek aanbiedt, in de hoop een discussie op gang te brengen. Kijk hier de teaser.

Graphic novel

De graphic novel wint aan populariteit en kunstenaar Audran Guerard en schrijver Daniel Roy weten dat. Zij zijn aan een nieuw graphic novelproject begonnen over de schrijver van anti-slavernijboeken Frederick Douglas. Ze zullen hiervoor twee van zijn biografieën omzetten in tekeningen van waterverf. Hier hebben ze 30.000 dollar voor nodig, en dat geld proberen ze bij elkaar te krijgen via Kickstarter, een online platform waar iedereen die wil creatieve projecten kan sponsoren. Een manier om kunstenaars een duwtje in de rug te geven. Slim, in deze tijden waarin subsidiekranen worden dichtgedraaid. Zie hier de kunstenaar aan het werk (en het einde is grappig):

Waarom lezen goed is

De Huffington post verzamelde zeven wetenschappelijke argumenten voor de stelling 'lezen is goed voor je'. Knack vertaalde dit artikel in aanloop van eerdergenoemde Boekenbeurs. Literatuur maakt mensen goed in ‘gedachten lezen’, zelfhulpboeken zijn goed tegen depressie en lezen voorkomt stress, houdt je brein scherp, is goed tegen de ziekte van Alzheimer, laat je beter slapen en maakt je meer empathisch.

Waarschuwing

Pas op! Er zijn op dit moment valse boekenbonnen in de omloop. Ze zijn al bij 8 boekhandels aangeboden.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.