Vorige week verscheen de DSM, de Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders (DSM-5). Stripdokter Sigmund heeft vooralsnog zijn eigen DSM. 'De Sigmund Methode' welteverstaan, een diagnosebijbel die iedereen voor gek verklaart.

Sigmund is de creatie van striptekenaar Peter de Wit en verschijnt al sinds 1994 dagelijks in de Volkskrant. Psychiater Sigmund is nogal opmerkelijk te noemen: voor een geestesverpleger gaat hij nogal hardhandig met zijn patiënten om. Waar we gewend zijn aan een stilletjes noterende, bemoedigend jaknikkende psychiater is Sigmund niet bang zijn mening op tafel te gooien. Gooien, ja. Sigmund neemt geen blad voor de mond. Patiënten zijn hem niet heilig, want:

'Ze ruiken niet fris en zijn zelden het zonnetje in huis. Ze spreken je tegen, zijn agressief en houden zich niet aan jouw diagnose. Ze willen elke stoornis hebben die op dat moment in de mode is. Ze slikken hun medicatie niet of nemen juist veel te veel. Ze eisen continu aandacht en bellen je bij nacht en ontij wakker als ze weer eens op de rand van een spoorbrug of flatgebouw staan.'

Sommige diagnoses neemt hij niet eens serieus. Hooggevoeligheid, wablief? Die mensen noemde je vroeger gewoon 'zeikerds'. De Sigmund Methode zal volgens Neerlands bekendste stripdokter even helder uiteenzetten hoe het nou echt zit in de psychiatrie: die officiële DSM maakt het allemaal toch nog lastiger. Sigmund's methode is eerder diagnose van de beroepspraktijk zelf.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, constateert Sigmund in de inleiding dat het begrip 'gek' zelf eigenlijk een gek begrip is geworden, waar geen eenduidige definitie meer van bestaat:

'De tijd dat je als arts iemand simpelweg gek kon verklaren ligt ver achter ons. Soms begint een oudere collega als we doorzakken in een hotelbar na een lange congresdag over die goeie ouwe tijd.'

Maar het vreemdste aan ons idee van gekte is dat patiënten het tegenwoordig graag willen zijn. Want dan ben je speciaal en bijzonder, dan heb je unieke talenten. De psychiaters zwemmen vervolgens in de diagnoses, aldus Sigmund. Wat te doen? Blijven ademhalen, onthouden waar je het allemaal voor doet en rustig door factureren.

In Brands met Boeken sprak Wim Brands met striptekenaar Peter de Wit over De Sigmund Methode.