De Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen, is dit jaar toegekend aan Oek de Jong. De jury ziet zijn boek 'Pier en oceaan' als 'een zeer ambitieus project, een roman die alle zintuigen prikkelt, soms apart en soms tegelijk, geschreven zoals een oude meester schildert'.

'Pier en oceaan roept een voorbije tijd op', aldus het juryrapport. 'Het is een verhaal dat de tijd neemt, een langzaam verhaal, dat stilte ademt en je soms de adem beneemt'. Het boek beslaat de periode van 1944 tot 1971 en brengt een veranderend Nederland in kaart, van de Hongerwinter tot de welvarende jaren zeventig. De periode waarin zich de grote maatschappelijke ommekeer voltrok.

De 816 pagina’s tellende roman draait om vier hoofdpersonen en schetst het weefsel van drie generaties Roorda. De Friese grootvader, een meubelmaker met grootindustriële aspiraties. Zijn zoon Lieuwe, een rector en politicus. Dina Houtluyn, die ongewenst zwanger raakt van Lieuwe, met hem trouwt, maar intussen haar lesbische gevoelens uit de weg gaat. En tot slot: Abel Roorda, de in 1952 geboren zoon van Lieuwe en Dina, wiens eerste 19 levensjaren worden beschreven. Hij groeit op in de decennia van de grote maatschappelijke veranderingen en worstelt met het strakke protestantse geloof en de burgerlijke tradities van de jaren vijftig.

Oek de Jong verhult niet dat zijn roman over zijn eigen familie gaat en dat Abel naar hem is gemodelleerd. Net als Abel Roorda is De Jong opgegroeid in Friesland en Zeeland. De Jongs moeder heeft voor haar huwelijk een lesbische verhouding gehad, zijn vader was rector en politicus.

De Jong nam de Gouden Boekenuil vanavond in Gent in ontvangst. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25 duizend euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. Er waren vier andere kandidaten genomineerd: Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Peter Terrin (Post mortem) en Marja Vuijsje (Ons kamp). De prijs van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar Dit zijn de namen. Wieringa ontvangt hiervoor 2.500 euro en een pen van Montblanc.

In oktober 2012 sprak Wim Brands met Oek de Jong over zijn roman Pier en oceaan.