Tommy Wieringa is de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2013. Hij krijgt de prijs voor zijn boek 'Dit zijn de namen'. Juryvoorzitter Clairy Polak maakte dat vanavond bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam.

'Tot nu toe waren al die vergissingen in mijn nadeel,' was de eerste reactie van Tommy Wieringa op het winnen van de prijs. Genoemde nadelen betreffen uiteraard eerdere nominaties die niet verzilverd werden. Hij citeerde de Bhagavad Gītā, waar in staat: 'De zucht naar de vruchten van het werk, moet nooit de reden tot werken zijn.' Schrijven heeft niet het winnen van een literaire prijs tot doel.

 

Wieringa bedankte vrouw, kind en redacteur Suzanne Holtzer, die hij naar eigen zeggen tot wanhoop heeft weten te drijven.

 

Overige genomineerden voor de prijs waren Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Oek de Jong, Elvis Peeters en Christiaan Weijts.

 

De jury boog zich in totaal over zo'n 170 ingezonden boeken. De prijs, dit jaar voor de twintigste keer, is bestemd voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek. De winnende auteur ontvangt 50.000 euro.