Deze week in de rubriek 'Langs de velden': grote prijzen en een heleboel korte, kleine verhalen voor de regenachtige meidagen.

Prijzenregen

Dinsdag werd bekend gemaakt dat Gerbrand Bakker de Independent Foreign Fiction Prize mocht ontvangen voor zijn roman De Omweg, vertaald als Ten White Geese. Het is alweer de tweede grote internationale prijs voor Bakker: eerder won hij de IMPAC Dublin Literary Award voor Boven is het stil (The Twin) - een prijs waar dit jaar overigens Tommy Wieringa voor genomineerd is.
Ook Marja Pruis werd geprezen: op diezelfde dinsdag won ze de Jan Hanlo Essayprijs Groot voor haar bundel Kus me, straf me (2011). Daan Stoffelsen kreeg de Essayprijs Klein, voor het beste, ongepubliceerde essay.

De laatste lofuiting van deze week was de Man Booker International Prize, uitgereikt aan Lydia Davis. De Amerikaanse short story-schrijfster was in november nog te gast in VPRO Boeken. Mocht je je als kritische burger afvragen wie-deze-auteur-wel-niet-is en waarom zij die prijs verdient. Om je mening nog wat aan te scherpen is hier ook een interview uit De Avonden.

May Day, May Day

Of je luistert gewoon even naar een kort verhaal van haar hand, voorgelezen door niemand minder dan James Salter. En als je dan toch bezig bent, pak deze lijst met short stories van radiostation NPR dan ook even mee. Had je eigenlijk al door dat het in Amerika Short Story May is? Nee? Wij ook niet, hoor: het was dit jaar voor het eerst. Je weet natuurlijk niet hoe het daar in Amerika zit, maar de Nederlandse mei was in ieder geval perfect voor knusse voorleesfragmenten. Mok thee/koffie/cognac erbij en vergeten dat het nog geen zomer is. Ben je niet geduldig genoeg om te luisteren? Flavorwire biedt een mooi overzichtje van auteursfavorieten: korteverhalenschrijvers over hun lievelingsverhaal van een andere korteverhalenschrijver.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.