Deze week eindelijk erkenning voor heimelijk (Vlaamse) schrijvers, de ontdekking van een halfnaakte leesclub, een boek als interface en de verjaardagen van twee klassiekers. En oh ja: geen Dan Brown.

Schrijvers-DNA

De universiteit van Antwerpen heeft een online applicatie gemaakt waarmee je teksten op stijlkenmerken kunt analyseren. Met Stylene kun je dus onderzoeken welke schrijfstijl je hanteert. Je voert simpelweg een tekst van jezelf in en wordt vervolgens op de harde feiten gewezen: is je stijl mannelijk of vrouwelijk? Binnen welk tekstgenre valt je stijlgebruik en op welke Vlaamse auteur lijk je het meest? Voor de mensen die zich al jarenlang (heimelijk) Belgisch auteur voelen is er dus eindelijk een adequate DNA-test. Dat scheelt.

Boezemvrienden

Aan het einde van de Seksweek (in De Avonden) dan toch nog één keer een bericht over borsten. In New York bestaat er een Topless Pulp Fiction Club: een vrouwelijke leesclub die in het park samenkomt om halfnaakt pulpromannetjes te lezen. De reden daarvoor? Anoniem lid van de leesclub vertelt dat het in eerste instantie een grapje was dat sloeg op de gelezen boeken: “[pulp is] one of the few genres in which the women on the covers of the books might be wearing less than we are.” Tegenwoordig wordt er ook gewoon Steinbeck, Faulkner en Danielewski gelezen, vertelt ze.
En waarom dan nog topless, vraagt u zich af. Nou, vanwege het volgende: "[T]here's no book that can't be improved by being read outdoors while the sun and the breeze play across your bare skin.
Amen.

Verjaardagen

Deze week moesten we ons worstelen door een allesomvattende modderpoel [/een klam inferno] aan Dan Brown om voor u nog wat origineel boekennieuws te vinden. Terwijl de marketingmanagers panisch probeerden van Browns nieuwe boek een instant-klassieker te maken, waren er ook wat boeken jarig die zich al ruimschoots bewezen hebben. Dus laten we ons vooral concentreren op de honderdste verjaardag van A côte de chez Swann van Marcel Proust, feestelijk gevierd door de New York Times. Of de achtentachtigste van Virginia Woolfs Mrs Dalloway.
Santé, dus. Of cheers. Maar geen Dan Brown.

Electrolibrary

Een boek als interface. Het bestaat. Het project en boek Electrolibrary is het geesteskind van de Poolse student Waldek Węgrzyn. Met behulp van een USB-aansluiting kun je via het boek door een website navigeren. Pagina's die als muis fungeren. Met behulp van sensoren kun je op het computerbeeldscherm aanvullende informatie oproepen. Het boek bevat een beschrijving van de het project.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.