Deze week in de rubriek 'Langs de velden' o.a. beschaamde pubers als gevolg van 'Het achterhuis', veel non-nieuws over 'The Great Gatsby' en een virtuele tour door de Amsterdamse boekhandel Athenaeum.

Aanstootgevend

Bezorgde ouders in Michigan willen het dagboek van Anne Frank van scholen verbannen. The Diary of a Young Girl, zoals het boek daar heet, zou te pornografisch zijn voor twaalf en dertienjarigen. De kinderen lazen namelijk een 'ongecensureerde' versie, waarin passages te lezen zijn die vader Otto Frank er bij de eerste publicatie uithaalde. Die passages gaan over het veranderende, puberende lichaam van de jonge schrijfster. En dat mag je niet zomaar aan 'kinderen' voorschotelen; dat kan ze ongemakkelijk maken. Wij vragen ons af of a) ongemak en schaamte niet sowieso bij die leeftijd horen en b) het niet een tíkje absurd is juist dat element uit Het Achterhuis aanstootgevend te vinden.

Great Gatsby Gekte

De hele week al wordt het internationale boekennieuws geplaagd door nieuwsberichten, recensies en thema-artikelen over de verfilming van The Great Gatsby. In Amerika is de première vandaag, bij ons komt de film van Baz Luhrmann op 16 mei uit. En dus duiken overal voorbesprekingen op. En lijstjes. En roddels of ander non-nieuws. Kunnen wij ook, dachten ze bij The Paris Review. En dus plaatsten ze een foto van een F. Scott Fitzgerald actiefiguur(tje), want: 'Even if, like some of us, you already have Great Gatsby fatigue, you can enjoy playing with this (raven-haired) F. Scott Fitzgerald doll.'

Digitaal struinen

Soms hou je het gewoon niet meer bij, die ontwikkelingen op het wereldwijde web. Sinds kort kun je met Google Streetview bij bibliotheken binnen kijken. Nu kan dat ook bij een boekhandel, te weten Athenaeum in Amsterdam. Jahaa. We horen u denken: niet meer afreizen naar de Randstad, hèèrlijk. Bovendien navigeer je door een volledig lege winkel: tijd, rust en geen andere klanten om je heen. Niet meer die priemende blik van de verkoper in je rug als je al anderhalf uur door de winkel struint zonder iets gepakt te hebben.
Behalve dat er in de toekomst waarschijnlijk aanbiedingen in het beeld verstopt worden - voor niets gaat de zon op, hè - en bol.com dus eigenlijk hetzelfde werkt. Maar vooruit, dat ziet er vooralsnog minder mooi uit dan Athenaeum.


View Larger Map

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.