In totaal ontvingen we 220 mailtjes en één brief. De afgelopen dagen heeft de jury (bestaande uit Wim Brands, Katja de Bruin en Nikki Dekker) de inzendingen beoordeeld en gekozen voor het boektitelgedicht van Carola Bijlsma.

We hadden niet verwacht dat we zoveel inzendingen zouden ontvangen op onze oproep tot het sturen van zelfgemaakte boektitelgedichten, maar dagenlang leek er geen einde te komen aan de inzendingen. M'n mailbox stroomde over en ik had steeds meer moeite met het online plaatsen van al die foto's. Uiteindelijk heeft het merendeel van de gedichten wel een plek gevonden op de site. Een paar zijn gesneuveld bij het selecteren, meestal niet vanwege de kwaliteit van de gedichten, maar wel die van de foto. Niet iedereen slaagde erin een scherp plaatje te maken. Sommige mensen stuurden zelfs helemaal geen plaatje, maar tekst. Dat maakt het spel toch meteen minder leuk. Ook die inzendingen heb ik terzijde gelegd.
 
Bleef over de serie gedichten die we de afgelopen weken in tien afleveringen hebben gepubliceerd. Bij het doornemen van al die boektitelgedichten viel meteen op dat Zomerhitte, Jan Wolkers' Boekenweekgeschenk uit 2005, de meest voorkomende titel is in het assortiment, op de voet gevolgd door Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. Verder was er veel diversiteit in gebruikte boeken. Soms waren het nieuwe boeken, soms oude, soms had iemand alleen thrillers gestapeld, soms alleen wetenschappelijk werk.
 
Een paar boektitelgedichten sprongen er wat ons betreft uit. Zo ben ik persoonlijk nogal gecharmeerd van deze van Martin Uitvlugt (nu wel in tekst omdat ik intussen geen foto van gestapelde boeken meer kan zien):
 
Ginds
Boven het dal
Op weg naar de hemel
Onder de vulkaan
Na een lang rokend zwijgen
Daar is Venus, zwaar als goud
 
Aangenaam absurd en toch ook mooi vonden we deze van Roy Jongeling:
 
Een nest mensen
Oud en eenzaam
Onnatuurlijk
Aanwezig
Op reis met een zalm
In Patagonië
 
Een eervolle vermelding verdient ook deze van Heleen van Leuwen. Ze heeft aan zeven woorden genoeg om een beeld op te roepen:
 
De kozakken
Paarden stelen
Oorlogshonger
Wreed geluk
 
Maar onze winnaar is dus Carola Bijlsma:
 
Oud en eenzaam
Over de bergen
Naar de overkant van de nacht
Wacht maar, jongen
's Nachts komen de vossen
 
Van harte gefeliciteerd. Je krijgt Sorted Books van Nina Katchadourian zo snel mogelijk thuisgestuurd.
 
Een ruime selectie uit de inzendingen is overigens ook te vinden op onze Flickr-pagina.

 

Dit is de enige schriftelijke inzending die we mochten ontvangen, van de heer of mevrouw A.M. de Hondt uit Amsterdam: 'Een ready-made uit mijn boekenkast. Ik maak geen foto, heb geen internet, maar werd vrolijk van Boek, boek, boek, gedicht. Ik zeg het voort en kijk uit naar een vervolg.' Helaas is het bijgevoegde boektitelgedicht deels onleesbaar. Mocht iemand het gedicht kunnen ontcijferen, laat het me weten.

 

Antwoord liet niet lang op zich wachten. Peter Vilters mailde:  'Volgens mij staat er:

de keuze van Vincent
Ilja Repin
de grote geïllustreerde
gezinsbosatlas'