In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees. <BR><BR>Deze week een recept van Anna-Sandrijn van Brouwershaven: 'Just Kids' (2010) van Patti Smith.

1. Indicaties.

Bij paniekaanvallen veroorzaakt door een beklemmend toekomstperspectief.
Zowel te gebruiken bij de onvermijdelijke coming of age-crisis alsook bij het maatschappelijke lijden van de afgelopen jaren. Hierbij kunt u denken aan een krimpende arbeidsmarkt en portemonnee, homohaat en/of een algemeen verlies aan saamhorigheid.
Just Kids
biedt verlichting bij deze klachten en leert dat je met veel minder geld, eten, kleding, ruimte, hygiëne, partners en carrièreperspectieven toekunt dan je vooralsnog vermoedde: sharing is caring, liefde overwint alles, iedereen is vrij en een leven voor De Kunst leidt niet per se tot een vroegtijdige dood (aids in de jaren ’80 niet meegeteld).

2. Speciale waarschuwingen.

Lees de originele uitgave: de Nederlandse vertaling veroorzaakt irritaties.
Just Kids ook niet gebruiken in combinatie met ironische of cynische cultuurproducten - in het bijzonder Frans existentialisme en het oeuvre van Bret Easton Ellis.
Zie ook af van het middel als u bijzonder gehecht bent aan de term ‘linkse hobby’ of die gezellige, oer- Hollandse man-vrouwverhoudingen. Bij twijfel kunt u het beste een gevoeligheidstest doen: stel u zelf gedurende één minuut bloot aan een willekeurig VPRO-programma of een afbeelding van David Bowie, Tilda Swinton, Boy George, Grace Jones of Eddy Izzard. Bij lichte duizeligheid, braakneigingen of acute constipatie een arts raadplegen.

3. Samenstelling.

Just Kids is een autobiografie en bevat zodoende geromantiseerde herinneringen, privéfotos, knipsels en gedetailleerde historische data. Hierbij kunt u denken aan dan-nog-onbekende namen uit de New Yorkse kunstscene van de jaren ’60 en ’70, hangend in beruchte hot spots als het Chelsea Hotel en CBGB.
Hoofdbestanddeel: fotograaf Robert Mapplethorpe, eerste en langdurige liefde van Patti. Hoewel hij worstelt met zijn seksualiteit en bij wijze van experiment de homoprostitutie ingaat, blijven ze in eerste instantie samen. En daarna vrienden. Patti and Robbert for ever.
Hulpstoffen: papier, typemachines, androgyne outfits, religieuze relikwieën, flaphoeden, Rimbaud, Rimbaud, Rimbaud!, Rimbau-haud, Parijs en Ethiopië.
Just Kids
wordt geleverd in een verstuiver en verspreidt een zwaar, naar opium ruikend parfum. Navulflacon niet verkrijgbaar; roes niet herhaalbaar. De mémoire kan worden gememoreerd via Smiths muziek, haar biopic en de foto’s van Robert Mapplethorpe.

4. Toepassing.

Just Kids kan het beste in één zomerweek worden gebruikt, bij voorkeur tijdens zonsondergang.

a. Wijze van toediening
De patiënt dient alleen te zijn, geen dringende deadlines te hebben en telefoon, computer en andere storende apparaten uit te schakelen. Kunstmatig licht is ten strengste verboden, kaarsen en zonlicht toegestaan.
Geadviseerd wordt om comfortabele kleding aan te trekken van ademend materiaal (gaten en scheuren tellen ook). Uw zithouding graag zo eenvoudig mogelijk: een kussen op de grond of een simpel Perzisch tapijt zijn afdoende.
Heeft u godsbeelden in huis, plaats ze dan op een klein, voor de gelegenheid ingericht altaar. Hoe meer religies door elkaar, hoe beter: Smiths überromantische, esoterische schrijfstijl gedijt goed in gewijde sferen. Let wel: alleen natuurlijke materialen! Geen neonkleurige Boeddhabeelden van de Xenos of plastic rosenkransen, hoe goedbedoeld ook.
Bent u al bekend met het werk van Patti Smith of heeft u de gevoeligheidstest met succes doorstaan, dan kan een lege maag de roes op weg helpen. De zware geur van kunstenaarsarmoede en slechte medische voorzieningen dringt beter door in karige leesomstandigheden.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

Just Kids maakt duidelijk dat het héél erg intens is om Patti Smith the zijn. Wanneer te snel geconsumeerd treedt daarom een overdosis romantiek op. Voorbereiding wordt geadviseerd: zorg voor koude compressen in uw vriesvak, zet een nuchtere kennis in het snelkeuzemenu van uw telefoon en hou een cd van Frans Bauer binnen handbereik.
Verder geldt vergeten = stoppen = geen ramp.

6. Mogelijke bijwerkingen.

Heimwee naar de jaren ’60 en ’70 ook al heeft u die niet bewust meegemaakt, interesse in die blijkbaar heilige Rimbaud, gender-verwarring, hiernieuwd geloof in de (monogame) liefde, afkeer van het professionele leven en/of verlangen naar artistieke communes.

7. Bewaarvoorschrift.

Consumeren voor uw dertigste.

Patti &amp; Robert

Patti & Robert