In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees.<BR><BR>Deze week een recept van Marleen Wellen alias Menah: de graphic novel 'Ghost World' (1997) van Daniel Clowes.

1. Indicaties.

Ghost World is ontwikkeld voor wezens die kampen met stuurloosheid. Doorgaans betreft het mensen die trachten volwassen te worden, en hierbij het gevoel hebben dat hun persoonlijkheid niet te rijmen valt met de wereld om hen heen.
Of het middel stuurloosheid bestrijdt of verergert, is vooralsnog onduidelijk. Het resultaat op proefpersonen gaat verschillende kanten op en de proefpersonen zelf gaan dat ook.

2. Samenstelling.

Meerdere strips in één kleurrijke verpakking. Strips wijken qua kleur af van de verpakking – controleer wel of de lijnvoering van beide identiek is.

Voor mensen die zo stuurloos zijn dat zij zich geen weg door een strip kunnen banen, is Ghost World ook gecomprimeerd en uitgevoerd in bewegend beeld (film) – driedemensionale sets, soundtrack en seksgod Steve Buscemi incluis.

a) Werkzame stoffen

Enid
Doet u inzien wat u in uw leven precies allemaal niet wilt. Ook begeleidt ze u door uw punkfase, uw oude-dametjesfase en uw bondagefase en blijft ze de minst voor de hand liggende man uit uw omgeving kiezen om allerlei fascinaties op te projecteren.
Het Enid-ingrediënt wordt versterkt door een bril met zwart montuur.

Rebecca
Wekt de indruk dat de struggle naar volwassenheid er een is die een hechte vriendschap tussen twee tieners onder druk kan zetten.
Als Enid u het meest beïnvloedt, zult u zich in steeds hevigere mate onbegrepen voelen, en tenslotte het conformisme van Rebecca interpreteren alsof zij u heeft verlaten. Dit dwingt u ertoe nog verder dan voorheen te zoeken naar nieuwe wegen tot geluk.
Wanneer het bestanddeel Rebecca u daarentegen het meest beïnvloedt, zult u het leven met een hevig realisme beschouwen. Dit realisme kan doorslaan naar cynisme en apathie. U loopt de kans zich te distantiëren van dat wat u onrustig maakt.

Josh
Werkt libidoverhogend.

Allerlei allerminst voor de hand liggende mannen die best wel eens heel erg pervers zouden kunnen zijn, of eigenlijk misschien zouden willen zijn*
Hulpmiddel om uw fascinaties op te projecteren teneinde te ontdekken of u ze haat of aanbidt.

*Gecomprimeerde versie: Seymour (belichaamd door: Steve Buscemi. Functie: sekssymbool.)

A Smile And A Ribbon
Krachtig serum dat patiënten in een wanhopig stadium de kans biedt zich simpelweg te laten vertellen wat ze moeten doen. Dit om te voorkomen dat zij in een geestdodend koffietentje zullen gaan werken. The bigger my toothy grin is, the smaller my troubles grow, the louder I say I'm happy, the more I believe it’s so is een mantra die door velen wordt overgenomen.

Verlaten straten waar iemand met enige regelmaat ‘Ghost World’ op de wanden schildert
Zorgt voor de nodige afleiding van A Smile And A Ribbon dat schier eindeloze rondes door uw hoofd maakt.

3. Speciale waarschuwingen.

In bovengenoemde capsule - de verstofte wereld van onleuke, onvrolijke, onmooie Amerikaanse tieners - wordt weinig gelachen en veel postmodern verwezen. Indien uw hersenen zich nog niet volledig ontwikkeld hebben, en u aanleg heeft een elitaire snob te worden die zich verheven voelt boven wezens die niet strakomlijnd genoeg zijn om door een montuur zonder glazen te kunnen zien, raden wij u dus aan voorzichtig om te springen met Ghost World.*

Bij zwangerschap dient u er notie van te nemen dat zich ergens in uw lichaam een onderontwikkeld brein bevindt, en u na het gebruiken van Ghost World een elitaire snob zult baren.

*NB: We hopen dat tot uw onderontwikkelde brein ook is doorgedrongen dat, mocht iederéén zich aan dit middel vergrijpen, niemand er meer last van zal hebben dat elitaire snobs deze wereld bevolken. Hand in hand zullen we over de straten lopen. Ons haar groen, onze huid groen. Vanachter ironische latex zullen we plots de persoon ontwaren die ‘Ghost World’ op de schuttingen verft; in paniek zullen wij achter hem aan rennen.

4. Toepassing.

Ghost World kan ongelimiteerd en in vele vormen door elkaar gebruikt worden. Tekst, beeld, quotes en ook bewegend beeld bieden elk gewenst resultaat. Gebruik in combinatie met andere strips is veilig en onder bepaalde mentale omstandigheden, zoals een korte concentratiespanne, zelfs aangeraden.

a. Wijze van toediening
Gebruik Ghost World met Steve Buscemi. Steve Buscemi is niet bijgesloten in de originele verpakking en moet dus apart aangeschaft worden. Controleer of u niet met een vervalsing te maken hebt – op websites duiken meer dan eens kopieën op, met gelijkende ogen, maar bijvoorbeeld afwijkende stemming of levenshouding.
Afhankelijk van het gewenste resultaat c.q. uw geaardheid of levensverwachting, dient u de Buscemi uit een specifiek jaartal te kiezen.
Indien u Steve Buscemi ’s nachts wenst te gebruiken, is ook de aanschaf van een sterke lamp belangrijk.
Neem verder uw goede humeur mee en een extra onderbroek.

b. Contra-indicaties
Als u merkt dat u Steve Buscemi niet zo leuk vindt, moet u zich niet zo aanstellen.

c. Non-contra-indicaties
Duizeligheid, misselijkheid, braken: u bent zwanger van Steve Buscemi en dient onmiddellijk zijn tienling te baren.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

Vergeten is gelukkig onmogelijk, vanwege het zich zo krachtig herhalende A Smile And A Ribbon. Overdosering is vrijwel zeker, van stoppen is geen sprake.

6. Mogelijke bijwerkingen.

13-16 jaar:
Het bestanddeel Enid kan heftige gevolgen hebben voor pubers die gevoelig voor haar zijn. Deze groep kan overmeesterd worden door een zware, onverschillige baldadigheid. (Ook apathie komt voor, maar zelden zaait deze uit naar het modebewustzijn.) Het effect breidt zich dan uit naar het taalgebied in de hersenen en ontlokt daar zinnen als ‘ik jat wel ergens een bril’.
Ook zenuwen die de ledematen besturen kunnen worden aangetast, wat tot gevolg heeft dat men naarstig op zoek gaat naar een bril met zwart montuur. Laat u niet misleiden door het eventuele feit dat uw ogen er geen nodig hebben- de Enid in u is vindingrijk genoeg en als dan het moment daar is dat plotseling in een telefooncel in Amsterdam een bril blijkt te liggen, dan zal zich aanstonds ook een hamer aandienen en thans het glasloze montuur uw aangezicht bevlekken. Dit effect kan een tot anderhalf jaar duren. De enige remedie bekend is een brillenhype. Het Enid-virus is niet opgewassen tegen erg hippe jeugd die plots kenbaar maakt dat brillen weer helemaal kunnen. Wie de aangewezen jeugd hiervoor is hangt af van de tijdgeest; zowel Jamai als hipsters zijn succesvolle antilichamen geweest, maar resistentie ligt immer op de loer.

17-20 jaar:
Allergie voor geesten of werelden.
Allergie voor de geest of de wereld.

21-24 jaar:
- Een plotselinge tegen hysterie aanleunende bewondering en liefde voor de manier waarop de maker dingen duidelijk maakt met een paar simpele lijnen. Bijvoorbeeld hoe Rebecca niet leest, maar doet alsof zij leest.

- Een plotselinge tegen hysterie aanleunende bewondering en liefde voor een verhaal met superhelden die allemaal niet knap, niet zelfverzekerd en niet blij zijn. Dit zal zich door uw lichaam verspreiden als een enorme troost.

- Een plotselinge tegen hysterie aanleunende bewondering en liefde voor uw eigen beste jeugdvriendin, die zichzelf in vroegere jaren nog Melorra noemde wanneer lastiggevallen door manvolk, en die nu is uitgegroeid tot een prachtige jonge vrouw, die een leesbril aanschaft wanneer ze merkt dat ze u niet scherp genoeg meer ziet.

25 jaar – dood:
Een gevoel van verlatenheid en melancholie, wanneer men beseft dat men het virus Enid lichtelijk meester is geworden, en men met weemoed op haar toeziet in plaats van zijn/haar geesteswereld door haar ogen te bekijken. Men zal in een koffietentje gaan werken omdat men nu eenmaal zijn/haar huur moet betalen. Men zal zich honderd voelen, terwijl over de levensverwachting van Ghost World-gebruikers bekend is dat zij allemaal heel jong sterven.

7. Bewaarvoorschrift.

Niet van toepassing.
Ghost World zal zich gedurende uw korte leven in steeds andere gedaantes presenteren, daarmee uw interesse voor de oude verpakking doen afkoelen. Een eventuele vertaalde versie zal binnen zeer geringe tijd slechts een geest zijn in uw steeds kleiner wordende wereld.

Illustrator Marleen/Menah is veel te jong om zich zoveel bezig te houden met de dood als zij doet. Wat doe je eraan? Er een boek over maken. Dat en meer is allemaal te vinden op haar website.

Rebecca &amp; Enid

Rebecca & Enid

Seymour/Steve Buscemi

Seymour/Steve Buscemi