'Schets van de netniet-generatie' is de ondertitel van de klassiek geworden verzetsfilm van Van Kooten en De Bie uit 1985. Hoofdpersonen zijn de gebroeders Temmes. Arie is een naoorlogse held. Hij stuurde een Duitser de verkeerde kant op.

Gé en Arie zitten tijdens de twee minuten stilte op vier mei op het bankje voor hun tuinhuisje. 'Waar denk je aan,' vraagt Gé. 'Aan de gevallenen,' antwoordt Arie. 'Denk je ook aan vader?' vraagt Gé. 'Ik denk altijd aan vader!' Waarop Gé zegt: 'Maar vader was toch helemaal geen gevallene? Hij is overleden in '57!'

 

De broers zijn van het naoorlogs verzet, het type mens dat als het gevaar eenmaal is geweken een rol construeert in het beëindigen van de bezetting. De bijdrage die Arie daarin geleverd heeft is van een onverschrokkenheid die jaren later nog respect afdwingt. Als een Duitse soldaat hem aanspreekt met de vraag 'Wo ist der Bahnhof?' dan twijfelt hij geen moment. 'Nou kan je wat doen voor het vaderland Arie Temmes, dus ik zei: do ist der Bahnhof.' Hij wees in de verkeerde richting. Een beslissend moment in de geschiedenis van de bezetting. Maar wat was de rol van hun vader, die politieagent was? De broers doen een gruwelijke ontdekking…

 

Wo ist der Bahnhof? werd na de uitzending in 1985 onmiddellijk tot Klassieker uitgeroepen. Het was de eerste film waarin waarde en waarachtigheid van het verzet satirisch aan de orde werden gesteld. Een verkorte versie werd in 2003 door de tv-kijkers uitgeroepen tot ‘Het beste programma van Van Kooten en De Bie’.

 

Ter gelegenheid van de Boekenweek, die ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’ als thema heeft, werd de film in de originele versie hersteld. Hij wordt morgenavond uitgezonden op Nederland 2. Vijf minuten voor negen des avonds klaar zitten graag.

 

Wo ist der Bahnhof?, vrijdag 22 maart om 20.55 uur op Nederland 2.