Vijf minuten. Langer duren ze niet, de miniportretjes van schrijvers die traditiegetrouw in de Boekenweek worden uitgezonden. Maandag begint de nieuwe reeks, dit jaar met Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Tomas Ross, Menno Wigman en Leon de Winter.

De VPRO brengt ook dit jaar de reeks Op 't nachtkastje op de televisie, de korte auteursportretten die sinds 2008 worden geproduceerd door filmproductiemaatschappij dopplmeister. Het concept is heel simpel: elk portret duurt ongeveer 5 minuten en is een kennismaking met de auteur en zijn of haar werk. Tijdens de Boekenweek, op alle werkdagen rond 22.50 uur op Nederland 2, maken we kennis met de volgende vijf auteurs:

Jessica Durlacher

De roman De Held van Jessica Durlacher wordt verfilmd en ze ontmoet hiertoe de scriptwriter van de serie The killing. Aan de keukentafel overpeinst ze, samen met haar geliefde Leon de Winter, haar ervaringen. (maandag 18 maart)

Erwin Mortier

Erwin Mortier is al dagen van huis. Met diverse medeschrijvers is hij on tour - bus in, bus uit, hotel in, hotel uit. In Amsterdam haakt zijn goede vriendin Connie Palmen aan en brengt hem de nodige warmte. (dinsdag 19 maart)

Tomas Ross

Tomas Ross, koning van de politieke intriges, ontfutselt tijdens een collegereeks aan de Film Academie twee nieuwe plotlijnen aan zijn studenten. Voor mogelijke romans waar hij al een tijdje in zijn hoofd mee rondloopt. (woensdag 20 maart)

Menno Wigman

Dichter Menno Wigman sluit met zijn band The Uncool het voor het eerst gehouden Gedichtenbal af, waar hij en passant ook nog de prijs voor beste dichtbundel in ontvangst neemt. Maar drummen kan hij dus ook. (donderdag 21 maart)

Leon de Winter

Met tegenzin bezoekt Leon de Winter zijn geboortestad Den Bosch voor een lezing, waar hij wordt verrast met papieren over zijn ouders. Weer thuis wil geliefde Jessica Durlacher weten of de Bossche avond beviel. (vrijdag 22 maart)

Op 't nachtkastje

Bekijk de auteursportretten die eerder, tussen 2008 en 2012, in de reeks Op 't nachtkastje werden uitgezonden. Holland Doc 24 heeft ze verzameld.

 

Overigens sluit Holland Doc 24 aan bij het thema van de boekenweek (Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden) met een themaweek over de schaduw van de geschiedenis.