Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Oek de Jong, Elvis Peeters, Christiaan Weijts en Tommy Wieringa. Zij zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2013. Vier van de zes genomineerden spraken wij over hun boeken.

Die boeken heten Euforie (Weijts), De man zonder ziekte (Grunberg), Dorst (Gerritsen), Pier en Oceaan (De Jong), Dinsdag (Peeters) en Dit zijn de namen (Wieringa). In geheel willekeurige volgorde. We beschikken, de titel van dit bericht ten spijt, niet over voorkennis.

 

In navolging van de jury van de BNG Literatuur Prijs, laat ook de Librisjury zich kritisch uit over het aanbod. Volgens de BNG-jury maakte de oogst 'een voorzichtige en gedweeë indruk' en was 'de blik opvallend vaak naar binnen gericht; op de kleine beschermde wereld van de personages en hun dikwijls prille gevoelsleven.'

 

De jury van de Libris Prijs hekelt het aanbod eveneens. Het wemelde volgens het juryrapport van de literatuur als een ‘bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar.' Regelmatig werd verlangd 'naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk’ dat ‘gelukkig in voldoende mate’ werd aangetroffen. Dat klinkt als een zes min voor de Nederlandse letteren als geheel.

 

De jury bestaat overigens uit voorzitter Clairy Polak, recensenten Jan Donkers, Edith Koenders, Mark Schaevers en hoogleraar Lisa Kuitert. Op 6 mei aanstaande wordt bekend wie van de zes genomineerden de prijs in ontvangst mag nemen.