Het CPNB kijkt terug op een geslaagde Boekenweek. Wat ons opviel was het nieuws dat Amazon het sociale netwerk Goodreads overneemt, de collectie foto's van bekende schrijvers in hun tienerjaren en hoe het boek 'Paper Planes' in één oogopslag de papierconsumptie per continent illustreert.

Amazon koopt Goodreads

'Exciting news about Goodreads: We're joining the Amazon family!' schrijft Otis Chandler, de oprichter van boekencommunity Goodreads. Met het sociale netwerk, waar zo'n 16 miljoen leden elkaar boeken aanbevelen, hoopt het Amerikaanse retailbedrijf Amazon zijn e-reader Kindle wat 'socialer' te maken. Chandler mag dan wel in zijn nopjes zijn met de overname, de Goodreads-gebruikers zijn veelal minder enthousiast. Hoeveel Amazon voor Goodreads heeft betaald, is niet bekendgemaakt.

Papierverbruik

Het Amerikaanse weblog Book Patrol wijst ons op het boek Paper Plane van Thomas Finch, dat in één oogopslag de papierconsumptie per continent illustreert. Om het papierverbruik te reduceren heeft een Canadese milieuorganisatie twee boeken gelanceerd die geheel van stro zijn vervaardigd. Het betreft Yann Martels Life Of Pi en Alice Munro's Dear Life. Een papiervriendelijke variant is natuurlijk ook het e-book. Op de Europese boekenmarkt wil het daarmee nog niet zo vlotten, meldt de Volkskrant. Slechts 2 procent van de Europese boekenmarkt bestaat uit e-books. Daarmee loopt Europa fors achter op Amerika, waar de digitale boekenmarkt al een kwart van de totale boekverkoop uitmaakt. Op de website van The Guardian is er deze week een discussie over de verschillen tussen het lezen van papieren en elektronische boeken.

Nominaties Opzij Literatuurprijs

'Godverdomme alleen maar wijven genomineerd voor de #OpzijLiteratuurprijs. Fascisten!' twitterde schrijver Jamal Ouariachi met de nodige spot. Deze week werd bekend dat Esther Gerritsen, Mensje van Keulen, Nelleke Noordervliet, Manon Uphoff en Hannah van Wieringen zijn genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs, de prijs voor de beste roman uit 2012 van een Nederlandstalige schrijfster.

Schrijvers in hun tienerjaren

De pubertijd. Het is een periode waar je niet graag aan wordt herinnerd. Het Amerikaanse weblog Flavor Wire verzamelde foto's van bekende schrijvers in hun tienerjaren, de periode voordat ze bij het grote publiek bekend werden. Benieuwd naar een jonge Ernest Hemingway, Martin Amis, Philip Roth, Samuel Beckett, Sylvia Plath of Toni Morrison? Hetzelfde blog zocht ook van tien bekende dichters, onder wie Shakespeare, Emily Dickinson, Marcel Proust en John Keats, hun allereerste gedicht op. Het eerste gedicht van Edgar Allan Poe, uit 1824, gaat als volgt:

Last night, with many cares & toils oppress’d
Weary, I laid me on a couch to rest —

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.