Op 18 mei organiseert literair tijdschrift Das Magazin de 'Grootste Leesclub van Nederland'. Onder de dertig schrijvers die dan zullen aantreden Jamal Ouariachi. Brands met Boeken loopt op het festival vooruit. Jamal is 29 maart te gast en jij kunt hem vragen stellen…

Jamal Ouariachi debuteerde in 2010 met de roman De vernietiging van Prosper Morèl, een avonturenroman waarin zelfmoord als kunstwerk, hysterische ego-architectuur en de kraakscene in de jaren negentig de revue passeren. ‘Hooghartig rees het gebouw boven de oude stad uit, met een vanzelfsprekendheid, alsof het daar altijd gestaan had, alsof niet eerst de stad, maar eerst het gebouw er was geweest.’ 

Intussen is de tweede roman van Ouariachi verschenen: Vertedering. Twee keer per dag maakt de postkamermedewerker zijn ronde door het gebouw van een grote tijdschriftenuitgeverij. Tijdens zijn middagpauzes wandelt hij door de troosteloze lanen van het bedrijventerrein. ’s Avonds kijkt hij tv of dompelt hij zich onder in de oneindige stroom van feiten en meningen op internet. Het idee van een grote liefde heeft hij jaren geleden eigenhandig aan stukken geslagen.

 

Als hij in de buurt van zijn werk een mand jonge katjes vindt, raakt hij onverwacht bevangen door vertedering. Kort daarna bezwijkt hij toch weer voor de liefde, in de gedaante van de ambitieuze Zerline. De postkamermedewerker durft weer te dromen van een grootser leven — maar in zijn geval is dat niet zonder gevaar.

 

Vertedering is een roman over een man die strijdt tegen zijn ongewenste eigenschappen en over de vraag of tederheid nog mogelijk is in een van ironie doordrenkte wereld.

 

Heb je vragen aan Ouariachi? Stel ze hier en ze worden door Wim Brands aan de schrijver gesteld als hij 29 maart te gast is in Brands met Boeken op Radio 1.