Het VPRO-programma Woord stond afgelopen weekend uitgebreid stil bij het overlijden van schrijfster Rascha Peper. Een uur lang waren verhalen te horen die ze voordroeg en werden vraaggesprekken herhaald, onder meer een nooit uitgezonden gesprek uit 1993.

Het eerste VPRO-interview met Rascha Peper was in 1990. Ze was toen, 41 jaar oud, net gedebuteerd met De waterdame. Daarna zouden nog vele gesprekken volgen. In 2011 was ze nog uitgebreid aan het woord in De avonden over haar boek Vossenblond. Maar ze werd niet alleen regelmatig geïnterviewd bij de VPRO, ze was ook betrokken bij Duizend Woorden, het programma waar luisteraars hun eigen korte verhalen naartoe konden sturen, die als ze goed genoeg werden bevonden voorgelezen konden worden op de radio en die van deskundig commentaar werden voorzien van gevestigde schrijvers. Peper was een van hen. Zelf las ze ook altijd een verhaal voor in het programma. Een selectie uit die voodrachten was te horen in het programma Woord, hieronder terug te luisteren.

 

Het programma bevatte ook nog materiaal dat nooit eerder te horen was, uit mijn persoonlijk archief. Het was 1993, ik was 24 jaar oud, wekte als freelance radiomaker, las de roman Rico's vleugels en besloot haar te interviewen. Mijn onervarenheid werd ruimschoots gecompenseerd door Peper. Ze vertelde heel geanimeerd over hoe haar boek tot stand was gekomen, hoe ze schreef, hoeveel ze schrapte, hoe ze grip hield op de complexe stof van een boek...

 

Toen bekend werd dat Rascha Peper ernstig ziek was, werd ze in NRC Handelsblad geïnterviewd door Elsbeth Etty. Dat gesprek is nu ook online te lezen, en wel hier. Vorige week stonden we op de boekensite overigens ook al stil bij het overlijden van Rascha Peper. Onderaan dat artikel is ook het gesprek terug te luisteren over Vossenblond.