De Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe is overleden. Hij is 82 jaar oud geworden. Achebe brak in 1958 door met de roman 'Things Fall Apart', waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht.

In 2011 kreeg de schrijver het over die roman nog aan de stok met rapper 50 Cent, die een film maakte onder dezelfde titel. Achebe pikte dat niet. De rapper bood Achebe vervolgens een bedrag van 1 miljoen dollar om de titel te kunnen behouden. Achebe was diep beledigd. 'Mijn roman is geschreven in 1958, dat is 17 jaar voor 50 Cents geboorte. Het geldt als het meest gelezen boek in de Afrikaanse literatuur. Zelfs voor een biljoen dollar verkoop ik het niet,' zei de schrijver bij die gelegenheid.

 

Achebe bekritiseerde de westerse blik op Afrika streng. Vooral Heart of Darkness van Joseph Conrad moest het ontgelden in zijn essay An Image of Africa: Racism in Conrad’s Heart of Darkness uit 1975.

 

Achebe leefde de laatste jaren in Boston. Hij was professor aan Brown University in Providence, Rhode Island. Hij vertrok naar de VS nadat hij in een verkeersongeluk terecht was gekomen, in 1990. Daardoor was hij de rest van zijn leven gebonden aan een rolstoel.