In Schotland is een 'Banksy van de letteren' actief. Het televisieprogramma Benali Boekt stopt. En wat kunnen we van de documentaire over J.D. Salinger verwachten? Dat en meer nieuws in de rubriek 'Langs de velden'.

Het fenomeen Salinger

In het najaar komt er een documentaire uit over het mysterieuze leven van de mediaschuwe J.D. Salinger (1919-2010), de schrijver die wereldfaam verwierf met zijn roman Catcher In The Rye (1951). Sinds kort circuleert er een trailer op het internet.

Benali Boekt stopt

Na drie seizoenen stopt het televisieprogramma Benali Boekt. 'Een nieuw seizoen Benali Boekt moest Europese schrijver Umberto Eco en Julian Barnes gaan belichten. Zover komt het niet', meldt NRC Boeken vandaag. Wellicht een pleister op de wonde voor liefhebbers van boekenprogramma's: in september brengt de VPRO de serie Brands met schrijvers (werktitel) op de televisie. Daarin bezoekt Wim Brands zes schrijvers: Karl Ove Knausgård, David Grossman, Lionel Shriver, Annie Proulx, Claire Vaye Watkins en David Sedaris.

Bishop bedevaart

Op The Paris Review staat een verslag van de pelgrimstocht die Laura C. Mallonee heeft uitgezet. Ze bezocht de dertien adressen in Manhatten, zeven hotels en zes appartementen, waar de Amerikaanse dichteres Elizabeth Bishop (1911–1979) heeft gewoond. 'Because no historical plaques have been hung to mark them, vigilance is crucial. You could pass by any one of them without realizing one of America’s greatest poets once called it home, or some version thereof.'

Banksy van de letteren

Schotland is in de ban van een mysterieuze beeldend kunstenaar, die sculpturen maakt van boeken en ze anoniem in musea, boekwinkels en bibliotheken achterlaat.

Bekende eigenaren

Tot slot een afbeelding die eigenlijk geen toelichting behoeft. Op Explore, een project van Brain Pickings-curator Maria Popova, kwamen we deze opvallende verzameling typemachines tegen.

In Nederland laten we het intussen gebeuren dat de schrijfmachines van W.F. Hermans straks in België zijn te bewonderen. Verbijsterend.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.