Deze week in 'Langs de velden' onder meer het hardnekkige gerucht dat ouderschap de creativiteit van schrijfsters zou belemmeren en Diederik Stapel en A.H.J. Dautzenberg slaan de handen ineen om 'tegenwicht te bieden aan het opschonend realisme'.

One and Only

De sleutel naar succes voor schrijfsters met een kinderwens: laat het bij één kind. Dat is de opmerkelijke conclusie van de Amerikaanse schrijfster Lauren Sandler in een artikel dat The Atlantic deze week publiceerde. Veel succesvolle schrijfsters hebben zelden twee of meer kinderen, stelt de auteur van het boek One and Only: The Freedom of Having an Only Child, and the Joy of Being One.
Het artikel leidde tot veel ophef. Zo liet de Britse schrijfster Zadie Smith, auteur van onder meer Witte tanden, Over schoonheid en NW, en zelf moeder van twee kinderen, de volgende reactie achter: ‘Does the fact that Heidi Julavitz, Nikita Lalwani, Nicole Krauss, Jhumpa Lahiri, Vendela Vida, Curtis Sittenfeld, Marilynne Robinson, Toni Morrison and so on and so forth (I could really go on all day with that list) have multiple children make them lesser writers? Are four children a problem for the writer Michael Chabon - or just for his wife the writer Ayelet Waldman?’

Medisch handboek

De Boekenbijsluiter, de rubriek van VPRO Boeken waar wekelijks een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal wordt voorgeschreven, krijgt aan papieren variant. In het najaar verschijnt bij uitgeverij Podium het medisch handboek De boekenapotheek, waarin 550 romans hulp bieden bij zo'n 320 aandoeningen. Het boek is geschreven door de Engelse ‘bibliotherapeuten’ Susan Elderkin en Ella Berthoud en wordt aangevuld met recepten van Nederlandse en Vlaamse bodem. Deze lemma’s worden verzorgd door Maarten Dessing, die op zijn weblog met regelmaat een voorpublicatie plaatst.

Big Brother

Door de recente onthullingen van Edward Snowden over het gegevensverzamelingsprogramma van de NSA is George Orwells klassieker 1984 opnieuw een bestseller in Amerika. Orwell schreef het boek in 1949 als waarschuwing tegen totalitaire regimes. Ruim zestig jaar later neemt het boek in Amazons lijst ‘Movers en shakers’ de vierde plaats in.

We zijn niet ons brein, we zijn fictie

De Contrabas meldt dat Diederik Stapel en A.H.J. Dautzenberg, onderhand tot enfant terrible van respectievelijk de Nederlandse wetenschap en de literatuur geëtiketteerd, de handen ineen slaan. Onder de titel De Fictiefabriek wil het duo 'tegenwicht bieden aan het opschonend realisme en een nieuwe draai geven aan hun bestaan'. Ze gaan de verbeelding eren en doen dat met een theatervoorstelling (KIK Productions) en een boek (uitgeverij Atlas-Contact).

Verwondering

Dichter K. Schippers schrijft volgend jaar het geschenk voor de Poëzieweek. Dat maakte het CPNB, de organisator van de week, woensdag bekend. De tweede editie van de Poëzieweek vindt begin 2014 plaats, van 30 januari tot en met 5 februari. Het thema is ‘verwondering’. Dit jaar schreef Anna Enquist het Poëziegeschenk, Een kooi van klank.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.