In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees.<BR><BR>

Deze week een recept van Iduna Paalman: ‘Gedichten voor gelukkige mensen’ (2008) van Bart Moeyaert.

1. Indicaties.

Anders dan de titel doet vermoeden werkt dit medicijn krachtig bij een wankelende neiging tot treurig zijn. Bart Moeyaert rekent in deze bundel stadsgedichten af met slappe, twijfelachtige en vooral overhaaste ongelukkigheid. Dat kennen we nu namelijk wel. Dit middel zet daarentegen aan tot tevredenheid. Als de neiging tot overmatig drama en donker gewolkte uw leven over dreigt te nemen, zal dit medicijn komen met iets ontnuchterends als:

Wij moeten zeer de moeite zijn
als zelfs de zee tot hier komt
weggaat
en zich weer bedenkt


Gedichten voor gelukkige mensen helpt u het dichter bij huis te zoeken. Heeft u plannen die verder reiken dan de grenzen van uw stad, van uw land misschien? Maar blijft het bij de plannen alleen? Ligt de uitvoering ervan ergens op zijn gat? Geen paniek. Moeyaert wijst u op de dingen van dichtbij. Inname van deze bundel zal niet leiden tot luiheid, versterkt echter een hunkering naar rondlopen in eigen straat of door eigen stad. Wist u dat uw achterbuurman een vogelverschrikker heeft geknutseld? Kunt u het vuur in de vuurtoren aanwijzen? Zou u kunnen uitleggen hoe een zwaan reikhalst? Nee? Van dit middel gaat u terstond beter uit uw doppen kijken.

2. Speciale waarschuwingen.

Ergens in deze kuur komt er een gevaarlijke conclusie, weest u zich daarvan bewust. Het gaat hier om de constatering dat alles – alles – over liefde gaat, iets wat misschien in eerste instantie totaal in uw verkeerde keelgat schiet. Hoest u dan even flink, gorgel met iets zouts, proest het uit over uw marmeren aanrecht en wen dan aan het idee.
Tweede waarschuwing: Neemt u de gedichten voor gelukkige mensen niet in op een moment dat u zelf geheel gelukkig bent. Een gevoel van trots zou u kunnen overvallen en u zou de neiging kunnen krijgen halverwege met het medicijn te stoppen. Dit is gevaarlijk, want juist in het einde van de kuur zit een zuiverend bestanddeel: een ware aanmoediging tot zingen.

Dit middel is zeer goed te combineren met Belgisch trappistenbier. Bij sprake van een zogeheten midlife crisis wordt een dubbele dosering van zowel het medicijn als het bier aangeraden.

3. Samenstelling.

Gedichten voor gelukkige mensen bestaat maar voor een mager deel uit gelukkige mensen, vergist u zich daar niet in. Gelukkige mensen zijn zeldzaam, dit medicijn is daarin geen uitzondering. Het middel bevat 27 gedichten waarin er vooral veel afscheid wordt genomen, veel wordt gekeken en veel wordt bekeken. Dit afgewisseld met een gezonde portie flatgebouwen, parken, bruggen en fonteinen.
Het middel ziet er goed verzorgd uit, heeft een leeslint en letters in brons. Vraagt u zich gerust af of het honderden kleine maantjes zijn die over de kaft zwerven, dat is een heel normale vraag in de eerste fase van de inname.

4. Toepassing.

Toedienen in een ruimte waar ramen aanwezig zijn. Tussendoor naar buiten kunnen kijken is een zware vereiste.

a. Wijze van toediening

Neemt u vooral de tijd. Haast is een killer bij het innemen van deze medicatie, net als deadlines of een volgeplande zomer. Creëert u een omgeving waar tijd van ondergeschikt belang is. Sla de bundel open op een willekeurige bladzijde en accepteer dat dit het gedicht is waar u minimaal de komende vijftien minuten op zult kauwen (of zuigen, afhankelijk van uw leefstijl).
Het gevoel binnen te zitten en tegelijkertijd nog buiten te staan, dat heel duidelijk in dit medicijn naar voren komt, floreert het beste wanneer u voorafgaand aan de inname een afspraak hebt afgezegd.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

Bij vergeten of stoppen: zing. In godsnaam, zing. Ga op een koor, neem een relatie met een operazanger, stap een keer extra onder de douche.
Bij overdosering: wees eens een tijdje helemaal stil.

6. Mogelijke bijwerkingen.

- Beseffen dat u bestaat
- Overmatig zwaaien, zwemmen, verheffen van de stem
- Duits willen leren
- Troost bieden aan iemand bij wie u dat niet zo snel had verwacht

7. Bewaarvoorschrift.

Onbeperkt. In de kast. Met een ansichtkaartje van een bijzonder iemand erin, op de plek van uw favoriet. Eén leeslint is waarschijnlijk ontoereikend.

Iduna Paalman is tweeëntwintig en studeert Duitse Taal en Cultuur. Ze schrijft voor AbcYourself en in 2012 debuteerde zij vanuit dit project met een bundeling korte verhalen onder de titel Hee maisje!