In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees.<BR><BR>

Deze week een recept van Djoeke Ardon: 'De stad der zienden' (2005) van José Saramago.

1. Indicaties.

Nobelprijswinnaar José Saramago heeft dit boek ontwikkeld om mensen te genezen van een overmatig positief beeld van democratie. U kunt dit het beste gaan lezen bij een reeds licht sluimerende argwaan tegen politieke autoriteiten, met name wanneer u uw skills op het gebied van communitymanagement graag innovatief wilt toepassen.
Het boek versterkt de argwaan en biedt concrete uitgangspunten om deze te ventileren. U komt bijvoorbeeld op het idee zeventig procent van uw stad- of landgenoten over te halen om blanco te stemmen. Ook leert u de gevolgen van dit plan kennen.
De stad der zienden is ook toepasbaar bij symptomen van een weinig adequate woordenschat, of de neiging uw zinnen vroegtijdig te beeindigen met een punt, of erger nog, komma.

2. Speciale waarschuwingen.

Kijkt u ten zeerste uit voor het combineren van dit middel met andere medicijnen. De stad der zienden eist uw volledige aandacht op. Het zal de heilzame werking bijzonder verstoren wanneer u ervoor kiest tegelijkertijd nog een lichter middel te gebruiken waarin wél gebruik wordt gemaakt van interpunctie.
De inwerktijd van De stad der zienden is langer dan u gewend bent, en dat komt omdat u De stad der zienden nog niet gewend bent. Het middel werkt net als antibiotica; het wordt u daarom dan ook dringend afgeraden de kuur niet af te maken.
Het gebruik van alcoholica of andere drugs tijdens het lezen, kunnen de ervaring eventueel versterken. Raadpleeg voor een persoonlijk advies daaromtrent iemand die dicht bij u staat.
Niet te gebruiken wanneer u een naïef wereldbeeld hebt of geneigd bent vraagtekens te plaatsen bij onwaarschijnlijke situaties. Het wordt afgeraden dit boek te lezen als u een hoogwaardigheidsbekleder bent.

3. Samenstelling.

Het boek bevat situaties die u in het echte leven niet zal tegenkomen, gelardeerd met een gebrek aan aanhalingstekens, punten en komma’s en een zoetig omhulsel van querulantie. Het boek maakt gebruik van echtgenotes, antwoordapparaten en politieke autoriteiten en bevat een heilzame vorm van cynisme die een positieve of negatieve uitwerking kan hebben op het persoonlijk gemoed.
Het bestaat uit 316 pagina’s en de hoofdstukken kennen geen nummering wat de aaneengeslotenheid van het boek nog extra versterkt.

4. Toepassing.

Hierover verschillen deskundigen sterk van mening, echter, deze deskundige raad aan een het middel in een a) zo compact mogelijke tijd in een b) zo ontspannen mogelijke setting tot u te nemen, omdat a) het middel uitwerkt bij te lange tussenpauzes en b) anders het gevaar ontstaat dat u het te direct op uw eigen situatie gaat toepassen. Enige afstand is gewenst: dit boek lezen in een ander land is bijvoorbeeld een sterke aanrader.

a. Wijze van toediening 

U kunt dit boek op verscheidene manieren toedienen, afhankelijk van het seizoen. Het wordt aangeraden dit boek in uw backpack of reiskoffer te stoppen en deze in uw leespauzes neer te leggen op een gebloemd tafelkleedje, in een bij voorkeur rustige plaats in het zuiden van Europa (bijvoorbeeld Portugal). Maar ook bij een houtkachel doet het boek dienst. Het beste is om het alleen te lezen en anders in het gezelschap van uw meest maatschappijkritische vrienden, zodat u, als u even opkijkt uit het boek, zicht heeft op een stevige zwarte bril of een kapsel bestaande uit dreadlocks. Deze mensen moeten bijvoorkeur ook aan het lezen zijn: het boek laat zich niet mengen met feestelijkheden.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

Bij een overdosering kunnen verslavingsverschijnselen optreden. Raadpleeg voor u begint met lezen uw lokale boekhandel, zodat u weet welke boeken u na het lezen van De stad der zienden nog meer van Saramago in huis kunt halen.
Er zijn geen gevallen bekend van mensen die het boek vergeten zijn, of er halverwege in gestopt zijn. De eventuele gevolgen hiervan zijn dus onbekend en daarom wordt sterk afgeraden te vergeten of te stoppen (volgens deskundigen geen grote opgave).

6. Mogelijke bijwerkingen.

Uw schrijf- en denkstijl kan veranderen door het gebruik van dit middel.

7. Bewaarvoorschrift.

Dit middel is in 2005 ontwikkeld maar uw grootmoeder had het u ook aangeraden. Net als uw achterkleinkind.

Djoeke Ardon is twintig, schrijfster en studente politicologie in Amsterdam. Ze schreef voor ABCYourself en bracht in het kader daarvan eind vorig jaar haar eerste boek uit, getiteld Iemand die terugzwaait.