In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees.<BR><BR>

Deze week een recept van Nina de Vroome: 'Welk een waagstuk is een brief', gebundelde brieven van Emily Dickinson (2008)

1. Indicaties.

De bundel brieven van Emily Dickinson wordt gebruikt bij patiënten met verminderde schrijfreflexen. Zoals dr. Vilém Flusser al waarschuwde, wordt de kunde van het schrijven van een tekst steeds schaarser:

'That people still write by hand, despite print and typewriter, may be attributed to the stubborn intractability of habitual gestures. It suggests that out of stubbornness, the gesture of writing will persist, like a useless appendix.' 

Om dit proces een halt toe te roepen, wordt de patiënt aangeraden de pen in de hand te nemen en een grillige lijn op het papier te zetten. Een letter. En daarna nog een.
Welk een waagstuk is een brief helpt bij het herwinnen van schrijfkracht. Emily Dickinson begeleidt u in uw groeiproces tot brievenschrijver.

2. Speciale waarschuwingen.

Het wordt afgeraden dit middel te gebruiken bij lichamelijke ongemakken. Het komt voor dat de patiënt niet meer wenst op te staan uit het ziekbed en voor altijd wil blijven lezen.
Ter illustratie het volgende fragment van Dickinsons hand:

'Nu niet ongerust zijn, lieve Susie, Mattie is slechts een weinig ziek en dr. Smith en ik gaan haar direct in een dag genezen en ze zal zoveel sterker zijn dan ze tevoren was. Zij heeft een stoornis in de maag en hoest wat, hetgeen door de maag komt volgens dr. Smith – en meer onmiddellijk door de kou die haar heeft bevangen; hij zegt dat ze spoedig weer hersteld zal zijn en zij ziet er zo lief en gelukkig uit, dat – als u haar kon zien Susie, u denken zou dat ze voor ziek speelde –alleen maar om in het grote Franse ledikant te kunnen liggen met al die schattige kleine flesjes op het tafeltje.'

3. Samenstelling.

Het middel bevat een hoge dosis melancholie, die een bijzonder gunstige uitwerking kan hebben op het karakter van romantische jongelingen. Emily Dickinson schreef in haar schoonschrift de meest tedere woorden aan mensen die zij liefhad, maar enkel in woorden beminde. Het kwam wel eens voor dat een van haar penvrienden haar een bezoek kwam brengen, maar dan trok zij zich schielijk terug in haar slaapkamer. Juist op het moment dat de gast in de hal zijn jas aandeed om te vertrekken, dwarrelde er een enveloppe naar beneden. Een brief van Emily.

4. Toepassing.

Dit middel is uiterst kostbaar, daarom wordt aangeraden de dosering zo klein mogelijk te houden. Het is dan ook ten zeerste aangeraden de kuur strikt te volgen en na het lezen van een brief, zelf een brief te schrijven naar een persoon naar keuze.
Let op: val nooit terug op ongezonde gewoonten. Mails, facebookposts, what’s apps en tweets zijn ten zeerste afgeraden.

a. Wijze van toediening

Welk een waagstuk is een brief wordt bij voorkeur toegediend in een kamer met veel boeken en bloemen. De patiënt dient voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat wanneer hij of zij een willekeurig boek uit de kast neemt er een liefdesbrief, een droogbloem, of een kaartje voor de cinema uit valt. De deur is dicht, het raam is open. Het boek dient op een tafel te liggen met een wit kleed. Op die tafel dient aanwezig te zijn: minstens 5 soorten pennen, minstens 8 soorten papier en 1 kanten zakdoek.

Helaas is het middel enkel verkrijgbaar in gedrukte vorm. Het handschrift van Dickinson moet in de verbeelding gestalte krijgen. Hoewel het de leesbaarheid bevordert, verzwakt de typografie de werking van het middel. Wanneer de patiënt steeds in gedachten houdt dat iedere brief geschreven is met een kroontjespen op een tafel met een wit laken, wordt de schrijfreflex effectiever in gang gezet.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

In geval van overdosering kan de werking van het middel versterkt worden. Helaas wordt daardoor de duur van de kuur ingekort. De hoeveelheid medicijn is beperkt.
Vergeten is onmogelijk.
Stoppen wordt ten zeerste afgeraden.

6. Mogelijke bijwerkingen.

Geen.

7. Bewaarvoorschrift.

Bij voorkeur bewaren onder het hoofdkussen. De houdbaarheidsdatum is onbeperkt.

Nina de Vroome (1989) is filmmaker. Haar nieuwste film Golven gaat 25 juni in première in Gent. Ook draagt ze bij aan Sabzian, een site over cinema en beeldcultuur. En ze schrijft brieven.