Maandag begint een nieuwe serie 'Zomeravonden', waarin vijftien culturele kopstukken worden geportretteerd. Onder hen bevindt zich ook een aantal schrijvers en dichters, zoals Bert Wagendorp, Anne Vegter en Oek de Jong. Drie weken lang elke avond een twee uur durend portret. In De Avonden, op Radio 6.

Niet alleen schrijvers en dichters komen aan het woord, maar ook beeldend kunstenaars, theatermakers, acteurs, columnisten, een regisseur, muzikant en filosoof. De ontmoetingen vinden plaats op een locatie naar keuze, in een omgeving die hun dierbaar is. De gesprekken gaan vooral over wat hen beweegt. Wat gaf de doorslag om te gaan schrijven? Wat heeft het hen tot nu toe gebracht? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten in hun werk? En wat hopen ze nog te bereiken? In twee uur valt veel te vertellen, zo blijkt elk jaar weer.

Het complete overzicht van de Zomeravonden vind je via deze link, hieronder staan de schrijvers en dichters uitgelicht.

Woensdag 17 juli: Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra is dichter, schrijver en theatermaker. In september 2012 debuteerde ze met haar roman De laatste Aedema, en ze trad toe tot het RoTheater als vaste theatermaker. Afgelopen voorjaar maakte ze daar de voorstelling Garry Davis, waarin ze het gedachtegoed van deze wereldreiziger en vrijdenker in een filosofische voorstelling over het voetlicht bracht. En alsof dat nog niet genoeg is, schrijft ze ook nog een column voor dagblad Trouw. Botte Jellema ontmoet deze veel reizende jonge vrouw in het Space Expo in Noordwijk.

Vrijdag 19 juli: Bert Wagendorp
Soms valt het allemaal samen. Bert Wagendorp, alom gewaardeerd als columnist en sportjournalist bij de Volkskrant, had al eerder een roman afgeleverd maar deze bleef grotendeels onopgemerkt. Nu heeft hij met Ventoux zomaar een succes te pakken, een roman waarin de mannenvriendschap wordt onderzocht. Maarten Westerveen trok met hem naar de Achterhoek, het decor voor Ventoux en tevens de geboortestreek van de schrijver.

Maandag 22 juli: Anne Vegter
De eerste vrouw die Dichter des Vaderlands werd is op allerlei manieren een buitenbeentje. Anne Vegter werkte o.a. in een psychiatrische inrichting. De domineesdochter uit Delfzijl, schrijfster van vier dichtbundels, schuwt uitersten niet. Niet in vorm, niet in inhoud. Daarom toog Wim Noordhoek voor haar Zomeravond met Anne Vegter naar de plek waar zee, hemel en aarde elkaar raken: het zeegat. Ze is gewend na te denken over vragen, dat kan soms duren. Tijd voor de meeuwen op de radio.

Woensdag 24 juli: René Gude
René Gude is in mei benoemd tot Denker des Vaderlands. Hij ziet filosofie als een systematische manier om te kijken naar hoe je denkt. Gude was hoofdredacteur van Filosofie Magazine en schreef over tientallen actuele kwesties in kranten en tijdschriften. De afgelopen elf jaar was hij directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Verslaggever Anton de Goede bezoekt met Gude deze school die zich in Leusden bevindt op een landgoed en voor Gude geldt als 'by far de meest dierbare plek van mijn leven.' Hij is er op zijn 23ste voor het eerst als student naartoe gegaan, werkte en woonde er later als conciërge, de redactie van Filosofie Magazine zat er in de jaren negentig en vanaf 2002 tot een maand geleden was hij er directeur. Met René Gude gaan we in deze uitzending op zoek naar de zin van het bestaan.

Donderdag 25 juli: Oek de Jong
Hij ontving dit jaar de Gouden Boekenuil, voor zijn meest ambitieuze roman tot nu toe: Pier en oceaan. Het boek beslaat achthonderd bladzijden waarin we de (voor)geschiedenis volgen van Abel Roorda. Zijn grootouders, zijn ouders, in een Nederland dat in snel tempo verandert. Oek de Jong schreef grote delen van zijn roman op het platteland van Frankrijk. Jeroen van Kan loopt met hem door het landschap waarin hij over Pier en oceaan nadacht en bezoekt met De Jong de Franse hoofdstad Parijs, onder meer om het te hebben over zijn grote voorbeeld Marcel Proust en over zijn verslaving aan de Paris Match.

Maandag 29 juli: Anton Valens
Beeldend kunstenaar en schrijver Anton Valens schreef met Het boek Ont een van de verrassendste romans van 2012. De roman over de sociaal ietwat onhandige Isebrand Schut en zijn zelfhulpgroep Man & Post werd onder meer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Hij debuteerde in 2004 met de roman Meester in de hygiëne, daarna volgden onder meer de boeken Dweiloorlog en Vis. Tjitske Mussche sprak met Anton Valens op zijn volkstuin, de plek waar hij vele uren tuinierde met de redacteur van zijn eerste drie boeken, de onlangs overleden Jaap Jansen.

Woensdag 31 juli: Maxim Februari
'Het persoonlijke nieuws dat ik u wil vertellen, betreft mijn beslissing correcties aan te brengen op de mal waarin ik gegoten ben.' Dat schreef Maxim Februari in september 2012 in zijn column in NRC Handelsblad. Hij ging veranderen van vrouw in man. Eigenlijk houdt Februari zich als filosoof bezig met rechtsprincipes en met risico's en veiligheid. Onderwerpen die hij het afgelopen jaar regelmatig te lijf moest tegen de achtergrond van zijn persoonlijke transitie. Het leidde tot het boek De maakbare man, in de hoop dan af te zijn van de vragen. Dat viel tegen. Botte Jellema heeft een ontmoeting met Maxim Februari. Een gesprek over mallen, je openbare persoonlijkheid, en hoe publiek ons lichaam is.