Er zijn plannen voor een Komrij Huis in Portugal. Alice Munro stopt met schrijven. 'Dorst' van Esther Gerritsen en 'De helleveeg' van A.F.Th. van der Heijden worden verfilmd. Dat en meer nieuws in de rubriek 'Langs de velden'.

Komrij Huis

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Gerrit Komrij overleed. Tzum meldt dat er plannen zijn voor een Komrij Huis. Vanaf dit najaar kunnen jonge dichters hun intrek nemen in Vila Pouca, het huis in Portugal, waar Komrij en zijn levensgezel Charles Hofman woonden. 'Het moet gaan fungeren als museum, archief, onderzoekscentrum en werkhuis voor dichters en aandrijfpunt voor culturele evenementen waarin literatuur en met name poëzie een centrale rol speelt'.

Munro stopt

Alice Munro legt haar pen neer. De Canadese schrijfster, die volgende week 82 jaar wordt, kondigde aan dat Dear Life - dat eind vorig jaar als Lief leven in vertaling verscheen - haar laatste boek is. New York Times bericht: 'Munro said she was encouraged by the example of Philip Roth, who declared that he was done last fall, as he was getting ready to turn 80. "I put great faith in Philip Roth," she said, adding, "He seems so happy now."'

Van boek naar witte doek

De roman Dorst van Esther Gerritsen wordt verfilmd. Saskia Diesing schrijft het scenario van de film en tekent voor de regie. Producent Keyfilm laat weten: 'De romans van Esther Gerritsen hebben van zichzelf al een soort hyper filmrealisme. Of het nu om zomaar een bezoekje aan "De Chinees" gaat of om de tot op het bot doorvoelde confrontatie tussen een dochter en haar moeder, de stijl van Esther is altijd hilarisch buiten de lijntjes, schurend, en diep ontroerend.' Ook De helleveeg, de nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden, wordt verfilmd. Producent Matthijs van Heijningen gaat dat samen met regisseur André van Duren doen. Ook vanuit Amerika bereikte ons nieuws over boekverfilmingen. James Franco liet weten dat hij The Sound and the Fury van William Faulkner wil verfilmen. Hij heeft het scenario al geschreven, gaat zelf de regie doen en ziet voor zichzelf ook nog een rol weggelegd. Steven Spielberg heeft zijn oog op een ander boek laten vallen: The Grapes of Wrath van John Steinbeck. Spielberg gaat de film produceren. Het boek werd eerder verfilmd in 1940, door John Ford.

Dansen op zomerkamp

Vanwege het tweehonderdjarig bestaan van Pride and Prejudice organiseerde de Universiteit van North Carolina afgelopen weekend zijn eerste Jane Austen Summer Program, ook wel aangeduid  als de 'Jane Austen Summer Camp'. The Paris Review stuurde een correspondent om een dagboek bij te houden.
5:45 P.M. 'First session of dance instruction complete. Got the moves down but am newly concerned about the tights situation.'

Ergens anders

Reisjournalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius gaat het Boekenweekessay 2014 schrijven. De 79e Boekenweek 2014 heeft als thema 'Reizen'. Eerder werd bekend dat Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk schrijft. De CPNB lijkt met Ondertussen ergens anders in te haken op de middag die de VPRO onlangs organiseerde.