Dat er een verborgen Zin te vinden moet zijn in dit aards bestaan, dat geloof raakt de mens kwijt. Er is wel een zin, maar dan zonder hoofdletter. Predikant Carel ter Linden schreef het boek Wat doe ik hier in GODSNAAM?

Het kwam nogal als een schok voor Carel ter Linden: als de wereld vorm heeft gekregen dankzij het evolutionaire model waarin de wetenschap 'gelooft', dan is er in die wereld geen plaats voor een scheppende god. Er ligt geen wil ten grondslag aan de wereld om ons heen, we zijn de vrucht van blinde processen. 'Ik bespeur ook geen enkele zin, doel, of richting in dit hele proces. Ik herken er de  hand van God niet in,' schrijft hij in Wat doe ik hier in GODSNAAM? (De kapitalen zijn van hem, niet van mij, jvk). Voor wie al wat eerder kennis nam van de evolutietheorie is de ergste schrik er intussen wel vanaf, maar voor de predikant kwam het toch als een schok. In het EO-programma Knevel & Van den Brink zei hij: 'Ik ben nogal geschrokken van gesprekken met biologen (...) de evolutie leer vertelt dat het een proces is van miljoenen jaren en dat is een ongericht proces, kent geen bedoeling, geen richting, het is één en al toeval (...) Het verschijnen van de mens was een toevalstreffer.'
 

Ter Linden probeert in zijn boek geloof en wetenschap aan elkaar te verbinden, niet door tegen elk bewijs in vast te willen houden aan een geloof in een almachtige god, maar door te kijken wat de rol van geloof nog kan zijn in een wereld waarin het wetenschappelijk wereldbeeld overduidelijk de beste papieren in handen heeft. Wat betekent dat voor ons, de mensen, wij die met z'n allen in die absurde kosmische draaimolen terecht zijn gekomen die gelovigen De Schepping noemen? Maarten Westerveen praat erover met Carel ter Linden in het VPRO-programma Brands met boeken (vrijdag Radio 1, 19:00 – 20:00 uur).