De jury van de Man Booker Prize las 151 boeken en vergaderde vervolgens zes uur over de longlist. Die is er nu. Diverser dan ooit en met opmerkelijk weinig grote namen. Hoewel, Jumpa Lahiri...

Geen grote namen als die van Coetzee, Roddy Doyle en Margaret Atwood op de longlist voor de Man Booker Prize, de meest prestigieuze literaire prijs in het Engels taalgebied. En een opmerkelijke geografische spreiding, met auteurs die komen uit Maleisië, Zimbabwe, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. India kunnen we daar ook nog toe rekenen als we Jhumpa Lahiri meetellen als Indiaas schrijfster, wat gezien het thema van haar nieuwe boek niet geheel onterecht zou zijn (verschijnt dit najaar in Nederlandse vertaling).
 
'Dit is zonder twijfel de meest diverse longlist in de geschiedenis van de Man Booker Prize,' aldus Robert Macfarlane, de juryvoorzitter. 'Geweldig gevarieerd in geografie, vorm, lengte en onderwerp.' En nee, het feit dat er geen Coetzee op staat of een Doyle of een Atwood heeft niets te maken met een weerzin tegen grote namen. Dit waren de boeken zoals ze kwamen bovendrijven. De winnaar wordt in oktober bekend gemaakt.
 
Hier is de volledige lijst van dertien genomineerde boeken:
 
Tash Aw - Five Star Billionaire 
NoViolet Bulawayo - We Need New Names
Eleanor Catton - The Luminaries
Jim Crace - Harvest
Eve Harris - The Marrying of Chani Kaufman
Richard House - The Kills
Jhumpa Lahiri - The Lowland
Alison MacLeod - Unexploded
Colum McCann - TransAtlantic 
Charlotte Mendelson - Almost English
Ruth Ozeki - A Tale for the Time Being 
Donal Ryan - The Spinning Heart

Colm Tóibín - The Testament of Mary