In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees. <BR><BR>Deze week een recept van Noortje Kessels:'A Short History of Nearly Everything' (2003) van Bill Bryson.

1. Indicaties.

A Short History of Nearly Everything is een combinatiegeneesmiddel dat uit twee bestanddelen bestaat. Het ene bestanddeel vermindert de existentiële onzekerheid, het andere gaat de megalomanie tegen.

2. Speciale waarschuwingen.

Creationisten dienen dit middel als fictie in te nemen.

3. Samenstelling.

 - Bijna alles.

- Werkend bestanddeel tegen existentiële onzekerheid:
A Short History of Nearly Everything opent met een felicitatie. Een felicitatie met het feit dat u hier bent. Want dat was niet gemakkelijk, aldus auteur Bill Bryson. Van de miljarden en miljarden soorten levende dingen die sinds het begin van de tijd de aarde bevolkt & begroeid hebben, bestaan de meeste – ongeveer 99,99 procent – niet meer. Dus om hier te zijn, levend in de eenentwintigste eeuw én slim genoeg om dat te weten, moet u wel het resultaat zijn van een buitengewone reeks biologisch geluk. Kortom, wees trots op het simpele feit dat u bestaat.

- Werkend bestanddeel tegen megalomanie:
De kans dat u na uw dood blijft voortbestaan als fossiel is erg klein. Het lot van bijna alle levende organismen – meer dan 99,9 procent – is om te composteren tot niets. Sterker nog, de fossiele erfenis van alle Amerikanen die op dit moment (in 2003) leven – zo’n 270 miljoen mensen met ieder 206 botten, in totaal 55.620.000.000 botten – zal ongeveer vijftig (!) botten zijn. Een kwart van een compleet skelet. En dat betekent nog niet dat een van deze botten ooit daadwerkelijk gevonden wordt. Kortom, wees nederig over uw stoffelijke nalatenschap.

4. Toepassing.

In één teug toedienen is mogelijk, maar niet aan te raden. Het zal u gaan duizelen van alle cijfers, feitjes en namen. Liever neemt u dit boek in zoals uw favoriete soapserie: iedere dag een hoofdstuk. De anekdotisch beschreven levens van wetenschappers lenen zich uítstekend voor deze manier van toedienen. De grote heren uit de wetenschapsgeschiedenis gaan namelijk aan de haal met andermans ontdekkingen, drijven elkaar tot zelfmoord én experimenteren uitgebreid op hun eigen lichaam (Newton stak een naald zo diep mogelijk tussen zijn oog en zijn oogkas) – met alle gevolgen van dien (in dit geval niets, maar andere wetenschappers hielden aan de experimenten met zichzelf geëxplodeerde tandvullingen, zes jaar gevoelloze billen en gebroken wervels over).

a. Combinaties met andere middelen
Het letterlijk lezen van de Bijbel, Koran of ander heilig boek kan de A Short History of Nearly Everything-kuur beïnvloeden en vice versa.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

N.v.t.

6. Mogelijke bijwerkingen.

Zoals elk geneesmiddel kan A Short History of Nearly Everything bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Eén van de meest voorkomende bijwerkingen is de sterke aandrang om een tripje te boeken naar het Natural History Museum in Londen. De oorzaak van deze bijwerking is Brysons enthousiaste beschrijving van de unieke en indrukwekkende collecties van het Londense museum.
Let op: deze bijwerking is zeer gevaarlijk. Geef niet toe aan dit verlangen en neem direct contact op met uw arts. In het verleden zijn meerdere patiënten vol verwachting naar Londen afgereisd, om te eindigen in een monumentaal blik sardientjes gevuld met krijsende kleuters en zenuwinzinkende ouders die zich schuifelend van de ene educatieve activiteit naar de volgende kinderattractie begeven. Niks geen stoffige wetenschapkathedraal: pure mishandeling van de zintuigen! Gevallen van geestelijke verkrachting zijn meermaals gerapporteerd. Nee, bij deze aandrang kan men beter het Naturhistorische Museum in Wenen bezoeken. In de groots opgezette, maar bedompt gebleven zalen en duffe kamers vol lange rijen glazen kasten en platte vitrines met oersaaie meteorieten, insecten, fossielen en dieren op sterk water, vallen de doe-activiteiten met bijbehorende peuters nauwelijks op. Het bezichtigen van de collectie van het Naturhistorische Museum in Wenen is een vrij onschuldig bijwerking en de voorgeschreven kuur hoeft niet voortijdig afgebroken te worden.

7. Bewaarvoorschrift.

Dit geneesmiddel is geproduceerd in 2003 en blijft enige decennia houdbaar. Nieuwe wetenschappelijke resultaten of ontdekkingen kunnen het middel voortijdig gedateerd maken. Raadpleeg bij twijfel uw arts.

Noortje Kessels is redacteur/programmamaker bij Literair Productiehuis Wintertuin en oprichter/eigenaar van de Literaire Salon. Momenteel organiseert ze de eerste editie van het Grote Letter Festival, een literair festival in vijf verzorgingshuizen te Eindhoven.