In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees. <BR><BR>Deze week een recept van Johan Roos: 'Dan maak je maar zin' (2009) van striptekenaar Barbara Stok.

1. Indicaties.

1) Bij een opgeblazen gevoel, in het bijzonder ter hoogte van het ego.
2) Bij overmatig ingesleten reflexen.
3) Bij verkalking van het hersenpenisje.
4) Bij utopische ideeën.

2. Speciale waarschuwingen.

Gebruik dit middel niet wanneer u nog schijnbaar belangrijke beslissingen moet nemen, of in situaties kunt belanden waarin u een gedecideerde indruk moet maken.
Voelt u de behoefte om u ooit nog eens te wagen aan het oeuvre van Harry Mulisch, of aan de uiteenzettingen van Stephen Hawking over de Theorie van Alles, dan is het aan te raden om hier éérst aan toe te geven. Stelt u dit uit tot ná toediening van de medicatie, dan kan de behoefte zomaar verdwenen zijn. Terugkeer van deze behoefte is onder laboratoriumcondities nog nooit waargenomen.

3. Samenstelling.

Dan maak je maar zin bevat een aantal Grote Vragen in een unieke pastille, die het gebruik van maagbeschermers overbodig maakt. Deze pastille heeft de vorm van een autobiografisch stripalbum, waarin tekst niet wordt geschuwd. Hoofdpersonen zijn Barbara Stok, het alter ego van de auteur, en Ricky van Duuren, haar vriend.
De eigenlijke hoofdpersoon is echter Guus, de broer van Ricky. De Grote Vragen volgen op zijn plotselinge dood, op 49-jarige leeftijd. Het boek zet in met de dood van Guus, maar dit wordt nog voorafgegaan door een scène waarin Ricky een mug doodslaat – een keuze die kenmerkend is voor het relativeringsvermogen van Stok.
Het is dit relativeringsvermogen in combinatie met de levendige tekenstijl die de personages zo sympathiek maakt – en hun verhaal zo indringend. Achteloos indringend. Dan maak je maar zin is een bruistablet, die nog lang nabruist.

4. Toepassing.

Dan maak je maar zin kan op elk moment van de dag geconsumeerd worden. Hierbij dient u er wel rekening mee te houden dat het erg moeilijk is het boek weg te leggen. Heeft u weinig tijd, spreek dan vooraf een maximaal aantal bladzijden af of zet een wekker.
Het boek is ook erg geschikt voor consumptie in openbare gelegenheden, zoals treinbalkons en rijen-voor-de-kassa. De titel staat garant voor aanspraak met alle lagen van de bevolking.

a. Wijze van toediening

Neem Dan maak je maar zin bij eerste lezing van kaft tot kaft in. Hierna kunt u volstaan met een onderhoudsdosis: pak het boek op gezette tijden uit de kast en sla het op een willekeurige pagina open. Mochten de klachten weer opspelen dan is het zaak gerichter te werk te gaan. Kies in dat geval altijd voor pagina 113, waarin het personage Ricky in één klap tot evergreen in de Nederlandse literatuur wordt verheven.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

Maak u geen zorgen: er kan geen sprake zijn van overdosering, vergeten kunt u vergeten en stoppen is uitgesloten. Mocht u het boek verliezen, neem dan direct contact op met uw huisarts.

6. Mogelijke bijwerkingen.

Stamelen. Onverwacht opduikende glimlachen. In sommige gevallen is een gedeeltelijke of volledige verzoening met de eindigheid van het bestaan gemeld.

7. Bewaarvoorschrift.

Bewaar Dan maak je maar zin in uw geheugen. Door een merkwaardig toeval zal de houdbaarheidsdatum van het boek dan exact samenvallen met de uwe.

Johan Roos schrijft software en poëzie. De code die hij schrijft is bedrijfsgeheim, maar van zijn gedichten heeft hij er een aantal mogen publiceren, onder andere in Op Ruwe Planken, Strak en Kutgitaar. Hij onderhoudt zijn gezin beter dan zijn website - en dat is maar goed ook.