De VPRO besteedt veel aandacht aan het Writers Unlimited Festival in Den Haag. OVT, De Avonden en Wim Brands voeren er gesprekken met schrijvers uit binnen- en buitenland, onder wie Amos Oz, Alberto Manguel en de biograaf van Richard Kapuściński.

De Avonden

Als eerste is De Avonden aan beurt, op Radio 6. Maarten Westerveen en Jeroen van Kan praten tussen 21:00 en 23:00 uur onder meer met Christine Otten, Manon Uphoff, Adriaan van Dis, Alberto Manguel en Amos Oz. Het complete programma-overzicht is te vinden op de site van De Avonden.

 

Je kunt de titel van de nieuwe verhalenbundel van Amos Oz, Onder vrienden, heel goed ironisch opvatten. In korte, gladheldere hoofdstukken volgen we telkens een bewoner van een kibboets, ergens in de jaren vijftig. Hoezeer de verschillende personages ook van elkaar verschillen, ze zijn allemaal in meerdere of mindere mate eenzaam. De man die het niet kan laten aan iedereen die het horen en vooral niet horen wil vertelt welke rampen de wereld die dag hebben getroffen, de vrouw die een briefje stuurt aan de nieuwe geliefde van haar man, waarin ze haar vertelt wat hij wel en niet mag eten, de elektricien wiens zeventienjarige dochter gaat samenwonen met een man van zijn leeftijd. In al die levens ontbreekt het werkelijk contact met de wereld.

 

Het merendeel van de boeken van de Argentijn Alberto Manguel gaan over boeken en lezen. In 1996 publiceerde hij Een geschiedenis van het lezen, waarna boeken volgden als Dagboek van een lezer (2004), De bibliotheek bij nacht (2007) en De kunst van het lezen (2011). ‘Als de wereld onbegrijpelijk wordt, als we in de war zijn, dan zoeken we een plaats waar begrip (of het vertrouwen in begrip) in woorden is opgeschreven,’ schrijft hij in zijn laatste boek. Op zijn website schrijft Manguel uitgebreid over ons onvermogen te leren van wat we schrijven. Wat betekenen woorden als ze ons niet kunnen weerhouden van oorlogen en het verpesten van onze planeet? Als we nog steeds in staat zijn tot ‘all such atrocities, then perhaps literature does make nothing happen.’ Anders dan je zou vermoeden eindigt zijn stuk hoopvol. Lees het hier.

OVT

Zondagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur zendt OVT uit op Radio 1. Mathijs Deen en Paul van der Gaag besteden dan onder meer aandacht aan de Poolse dichter en journalist Ryszard Kapuściński (1932-2007). Deze week verscheen de Biografie van een legendarische journalist onder de titel Kapuściński: Non fictie van zijn vriend en pupil Artur Domoslawski. Kapuściński versloeg oorlogen, staatsgrepen en revoluties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Hij verwierf wereldfaam met boeken als De keizer en Nog een dag. Een gesprek over Ryszard Kapuściński met de schrijver, journalist en kenner van zijn werk Frank Westerman en met de vertaalster van het werk van Kapuściński Ewa van den Bergen-Makala.

Wim Brands

Artur Domoslawski is zelf ook te gast op Writers Unlimited. Wim Brands zal hem interviewen, maar dan wel zonder stekker. Niet op radio of televisie, wel in de zaal. Zaterdag 19 januari spreekt hij bovendien met Alberto Manguel. Zie de site van Writers Unlimited voor meer informatie.