Ester Naomi Perquin heeft de VSB-poezieprijs 2013 gewonnen met de bundel 'Celinspecties'. Dat werd bekend gemaakt in het programma De Avonden.

De jury van de VSB Poëzieprijs roemt de verraderlijk luchtige toon en de onvoorspelbare wendingen waarmee Perquin een gelaagde ruimte in haar bundel schept. 'Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos. De dichter neemt de lezer aan de hand en laat hem net zo gemakkelijk struikelen, wanneer haar woorden dat nodig hebben. (...) Als de dichter al een taak heeft, laat het dan die zijn die Perquin zich heeft opgelegd: zichtbaar maken van wat obscuur en meestal verborgen blijft. Dit blijven proberen, ook wanneer je tegen de grenzen van het zichtbare en van de taal aanloopt. In het geval van Celinspecties levert het een bundel op van noodzaak, verlangen en schitterend mislukken.'

Voor de VSB Poëzieprijs 2013 werden ook de dichters H.H. ter Balkt, Luuk Gruwez, Sybren Polet en Menno Wigman genomineerd. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.

De prijsuitreiking vond plaats in de voormalige remonstrantse kerk Ottone in Utrecht en werd rechtstreeks in De Avonden uitgezonden. Drie van de vijf genomineerde dichters traden op en Anna Enquist las gedichten uit het Poëziegeschenk Een kooi van klank, dat ter gelegenheid van de Poëzieweek verschijnt. De prijsuitreiking is hieronder te beluisteren:

De jury van de VSB-Poëzieprijs 2013 bestond uit Saskia J. Stuiveling, Maria Barnas, Geert Buelens, Patrick Lateur en Anthonya Visser. Allemaal ervaren poëzielezers. Maar wat vindt een 'doorsnee poëzieliefhebber' van de vijf genomineerde bundels? Begin dit jaar werd er een oproep geplaatst om mee te lezen. Uit alle reacties selecteerde de VPRO een schaduwjury, die bestond uit: Hans de Roo, Henriett Somlai, Annelieke Tillema, Max Greyson en Michel van Nieuwstadt (lees hun bevindingen via de links). Kunnen zij zich vinden in het juryrapport vinden? Welke zouden zij bekronen en waarom? Maarten Westerveen, die voor deze gelegenheid juryvoorzitter was, vroeg het aan het VSB Poëziepanel.