Deze week publiceren we dagelijks de bevindingen van een lid van het VSB Poëziepanel. Vandaag is dat Max Greyson. Volgende week, na de bekendmaking, is het panel te gast bij De Avonden om hun 'winnaar' bekend te maken.

Menno Wigman - Mijn naam is legioen

Mijn naam is legioen van Menno Wigman is schrijnend eerlijk en onthult een losgeslagen verlangen naar een toereikende taal. De personages die Wigman opvoert zijn van vlees en bloed, en toch verheven. Ik kijk als lezer naar hen op zoals naar de dichter, die me zachtaardig dwingt om bij elke versregel in mijn arm te knijpen om te verzekeren dat ik niet zelf de taxidermist, de glazenwasser of de man in de supermarkt ben. 

Ester Naomi Perquin - Celinspecties

Ester Naomi Perquin schreef met Celinspecties niet enkel een dichtbundel, maar baarde een lichaam dat smacht naar aanraking, naar een warme zucht van opluchting wanneer de tragiek komisch, ontroerend of ontnuchterend blijkt. Perquin zit allesbehalve achter tralies, ze laat haar lezer toe te kijken naar elke cel van haar taalgeworden kind.

Luuk Gruwez - Wijvenheide

In Wijvenheide streelt Luuk Gruwez, tot je hem toelaat in elke vezel van je verbeelding, waar hij vervolgens met ruwe maar uiterst vaardige handen in je gezicht slaat, en blijft slaan tot je de bundel dichtvouwt en weglegt, om hem nog geen vijf minuten later terug vast te nemen en voorzichtig te herbeginnen. Gruwez is ontwapenend en tegelijk genadeloos voor zichzelf. 

H.H.ter Balkt - Vliegtuigmagneet

Vliegtuigmagneet van H.H. ter Balkt is een spiraal van betekenislagen die de lezer aanzuigt en hem pas loslaat net voor hij naar adem moet happen. De verzen van ter Balkt weerspiegelen de poging van een dichter om de grenzen van zijn pen en van de taal af te tasten en te verleggen, zonder te verdwalen in techniciteit. 

Sybren Polet - Virtualia. Teletonen

Met Virtualia. Teletonen bewijst Sybren Polet dat hij ongeëvenaard vindingrijk is. Dodelijk eerlijk en niettemin rechtvaardig voor de taal en voor de wereld. Zijn lens lijkt soms niet te weten wat eerst vast te leggen, maar vindt toch altijd een ritme om de lezer haarscherpe beelden te tonen. 

De VSB Poëzieprijs 2013 wordt woensdag 30 januari uitgereikt. De Avonden zal daar live verslag van doen. In het eerste uur van de uitzending, tussen 21:00 en 22:00 uur, hoort u voordrachten van de genomineerden en de juryvoorzitter die een laudatio uitspreekt, in het tweede hoort u de leden van het VSB Poëziepanel die in gesprek gaan met Maarten Westerveen over de vijf bundels. Ze zullen dan ook bekend maken wie hun 'winnaar' is. Het panel bestaat uit: Hans de Roo, Henriett Somlai, Annelieke Tillema, Max Greyson en Michel van Nieuwstadt.