Deze week publiceren we dagelijks de bevindingen van een lid van het VSB Poëziepanel. Vandaag is dat Henriett Somlai. Volgende week, na de bekendmaking, is het panel te gast bij De Avonden om hun 'winnaar' bekend te maken.

Sybren Polet - Virtualia. Teletonen

Sybren Polet zoekt en vindt vrijheid in zijn taal. Zijn poëzie is een zorgvuldig gecomponeerde vrije val. Speels, verfrissend en muzikaal. Virtualia. Teletonen, Even- en nevenbeelden is een vernieuwende verzameling van dichtkunst om herhaaldelijk te lezen. 

Menno Wigman - Mijn naam is legioen

Menno Wigman is een observerende dichter met een boodschap. Zijn toon is uitdagend, zijn teksten zijn ritmisch. Wigman verstaat de muziek van de poëzie. Hij spaart zichzelf en de lezer niet met onderwerpen als lelijkheid, vuilstortplaatsen en massavaccinaties. Toch dringt er schoonheid tussen zijn woorden door. Het schone verlangen om te spreken. Spreken als legioen.

Ester Naomi Perquin - Celinspecties

Ester Naomi Perquin zoekt de intimiteit met de lezer. Haar dichtkunst kenmerkt zich door een aangename en toegankelijke stijl en door de veelheid aan woorden die ze hieraan geeft. De bundel Celinspecties is een wijze, eigenzinnige en levenslustige ontmoeting met de alledag. 

Luuk Gruwez - Wijvenheide

Luuk Gruwez weet met de nodige zorgvuldigheid parels van gedichten in het leven te roepen, veelvuldig met een filosofisch randje. Vertederende taal met onvoorspelbare wendingen. 

H.H.ter Balkt - Vliegtuigmagneet

H.H. ter Balkt is verrassend door de diverse stijlen die hij in zijn poëzie toepast. Zijn werk is stevige kost voor de doorgewinterde lezer. 

De VSB Poëzieprijs 2013 wordt woensdag 30 januari uitgereikt. De Avonden zal daar live verslag van doen. In het eerste uur van de uitzending, tussen 21:00 en 22:00 uur, hoort u voordrachten van de genomineerden en de juryvoorzitter die een laudatio uitspreekt, in het tweede hoort u de leden van het VSB Poëziepanel die in gesprek gaan met Maarten Westerveen over de vijf bundels. Ze zullen dan ook bekend maken wie hun 'winnaar' is. Het panel bestaat uit: Hans de Roo, Henriett Somlai, Annelieke Tillema, Max Greyson en Michel van Nieuwstadt.