Scheidend Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr (1974) krijgt De Gouden Ganzenveer 2013. ‘Hij slaagt erin vele taalregisters te bespelen,’ schrijft de jury. De Gouden Ganzenveer gaat jaarlijks naar iets dat of iemand die van betekenis is geweest voor het geschreven en gedrukte woord.

Meestal wordt het een mens en af en toe een instutuut. De eerste keer werd de veer gegeven aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maar in de 28 keer dat prijs is uitgereikt zijn ook Tom Lanoye, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman onderscheiden met de Gouden Ganzenveer, een prijs die overigens bestaat uit een massief gouden ganzenveer op een voetje van hoogwaardig Indiaas natuursteen (zie afbeelding).
 
Ramsey Nasr ontvangt de prijs juist op het moment dat hij zich weer meer op het acteren dan op het schrijven zal gaan richten. Hij is toegetreden tot de vaste kern van Toneelgroep Amsterdam. Onlangs verscheen van hem Hier komt de poëzie! bestaande uit een box van zeven cd’s waarop hij werk van zo’n 350 dichters voordraagt uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie. 
 
Binnenkort is Nasr te gast in het programma Brands met boeken, waarover later meer.