Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Louis Couperus (1863-1923) werd geboren. Reden voor het Louis Couperus Genootschap om 2013 tot het Couperusjaar uit te roepen. Een van de eerste activiteiten is een online veiling met ‘Couperiana’, die vandaag afloopt.

‘Kavel sluit over 5 uur en 50 minuten’. Bij elk veilingobject telt een klok af, die aangeeft hoe lang er nog geboden kan worden. Vanavond om 20.00 uur loopt de veiling af waar zo’n honderd boeken van Louis Couperus en andere parafernalia onder de hamer gaan. De veiling is een initiatief van het Louis Couperus Genootschap, georganiseerd in het kader van de viering van het 150ste geboortejaar van de Haagse schrijver.

Het oudste veilingstuk komt uit 1889. Het betreft de eerste gebonden uitgave van Couperus' Haagse (en meest bekende) roman Eline Veere. ‘Een zeldzame eerste druk’, staat erbij vermeld, waar slechts een paar honderd exemplaren van zijn uitgebracht. Met ‘oude vochtvlek op de band en vochtvlekjes in het binnenwerk’, dat wel. Het openingsbod van Bieder0189 bedroeg 100 Euro. Daarna volgde enkele prijsverhogingen van maximaal 10 Euro. Het laatste bod van Bieder5351 schroefde de prijs op naar 165 Euro.

Er wordt dus voorzichtig geboden. Met nog enkele uren te gaan variëren de biedingen tussen de 2 en 360 Euro. Voor 2 Euro waant Bieder0880 zich eigenaar van Korte arabesken, een bundel uit 1961 met illustraties van Desiré Acket. Dat is overigens exclusief verzendkosten. Het topstuk van de veiling lijkt vooralsnog de eerste druk van De stille kracht uit 1900, waarvoor de hoogste bieder straks minimaal 360 Euro moet betalen. Niet alleen boeken worden er geveild. Ook een ring, manchetknopen en gesigneerde boekleggers staan op de kavellijst.

Nog enkele uren te gaan. Wordt Bieder5351 eigenaar van Eline Veere? Bieden kan tot in de laatste minuut. In dat geval wordt het kavel met een extra minuut verlengd.