'Erik of Het klein insectenboek' van Godfried Bomans wordt het nieuwe Nederland Leest-boek van dit jaar. In maart zou de schrijver honderd zijn geworden. Vorig jaar stond 'De donkere kamer van Damokles' van W.F. Hermans centraal.

Het boek vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij boven zijn bed in stapt en in een wereld van insecten terechtkomt, om daar te merken dat er eigenlijk niet zoveel verschillen zijn tussen insecten en mensen. Volgens het persbericht van het CPNB heeft het boek nog niet ingeboet aan actualiteitswaarde: ‘Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. Erik of Het klein insectenboek stelt vragen over de plek van de mensheid in het grotere geheel, en toont gulle gevers naast grote graaiers.’

Vanaf november bieden de openbare bibliotheken het boek gratis aan aan hun leden, en voor de boekhandel wordt een luxe editie uitgebracht. Kijk bij wijze van voorproefje naar Bomans die zijn sprookje De koning die niet dood wilde voorleest.