Tommy Wieringa, schrijver van romans als 'Joe Speedboot' en 'Caesarion', gaat onze toekomstige koning twee boeken per maand sturen. Dat kondigde hij aan in NRC Handelsblad. Wieringa doet dat in navolging van Yann Martell, die de premier van Canada 101 boeken stuurde.

Waar hij overigens nooit een reactie op mocht ontvangen. In een interview met de Times of India betoont hij zich daarover teleurgesteld, maar gelukkig maakte een brief van de Amerikaanse president Barack Obama veel goed. Die schreef hem over zijn roman Life of Pi een persoonlijke brief: ‘Life of Pi is an elegant proof of God and the power of storytelling,’ schreef hij onder meer.
 
Wieringa hoopt overigens niet op een antwoord van de prins. Hij berust erin dat het eenrichtingsverkeer zal blijven. Als voorbeeld van boeken die hij gaat sturen noemt hij Hotel Savoy van Joseph Roth, een boek waarin een soldaat na de Eerste Wereldoorlog terugkeert van het front en thuis niet bepaald met open armen wordt ontvangen. Het boek is een aantal jaren geleden opnieuw vertaald door Wilfred Oranje, maar vooralsnog is Wieringa er nog niet in geslaagd een exemplaar te bemachtigen.
 
Een tweede boek dat hij Willem-Alexander zal toesturen is het boek De piloot van goed en kwaad van Joost Conijn, over zijn tocht met een zelfgemaakt vliegtuig naar Afrika. Een thema dat de toekomstige koning aan zal spreken.
 
Luister hier naar het gesprek dat Villa VPRO voerde met Wieringa over zijn initiatief.