Het fenomeen lijkt zich op veel meer plekken voor te doen dan wij dachten. De Amerikaanse Free Little Libraries, buurtbibliotheken die bestaan uit een kastje op straat, blijken in Duitsland en Engeland al veel langer gemeengoed.

Er is zelfs een lemma in de Duitse Wikipedia gewijd aan het fenomeen, waar gepoogd wordt alle plekken in kaart te brengen waar zich öffentliche bücherkasten bevinden. Gezien de hoeveelheid reacties is het fenomeen ook hier groeiende, zij het dat wij ons eerder spiegelen aan het Amerikaanse dan aan het Duitse initiatief. In Amerika is het concept van de Free Little Library het meest populair. Op de bijbehorende website is ook een Google Maps te vinden waarop alle kastjes staan aangegeven.
 
Het zou mooi zijn als ook voor Nederland een overzicht wordt gemaakt van plekken waar een gratis boekenkast te vinden is. Intussen hebben we al veel tips gekregen van mensen, maar nog niet genoeg om een behoorlijke lijst te kunnen maken. Tip ons. En de belofte dat wij boeken doneren aan elk nieuw initiatief staat nog steeds.
 

Overigens bleken we in ons archief ook te beschikken over een mini-portret van Nederlands eerste openluchtantiquariaat, aan het Sarphatipark in de Amsterdamse pijp. Niet helemaal hetzelfde als een Free Little Library, want niet geheel gratis, maar toch een voorbeeld van boeken in de publieke ruimte.