Het Louis Couperus Genootschap heeft 2013 tot het Couperusjaar uitgeroepen, omdat het 150 jaar geleden is dat de schrijver van 'Eline Vere' werd geboren. Tot de activiteiten behoort onder meer een literaire groepswandeling door het Den Haag van Couperus.

Want, legt gids en kunsthistorica Annemarie de Bree uit, Couperus heeft voor veel romans dankbaar zijn eigen stad als decor gebruikt. De wandeling leidt bijvoorbeeld langs het woonhuis van Couperus aan het Nassauplein. Hoogstwaarschijnlijk speelde zich hier een belangrijke scène in Eline Vere af. Uit het verhaal valt op te maken dat Couperus zijn huis als uitgangspunt heeft genomen, vertelt de Bree.

Voor De Bree is dit de aantrekkingskracht van Couperus. Als volbloed Hagenees geniet ze ervan met deze wandeling als het ware door zijn oeuvre heen te lopen. Maar er zijn nog veel meer redenen om van de schrijver te houden, zegt ze. De psychologische diepte van zijn personages, bijvoorbeeld. Of zijn bijzondere, bloemrijke taalgebruik.

Een deelneemster aan de wandeling krijgt geen genoeg van die schrijfstijl: 'Zijn zinnen zijn als een snoepje. Ik geniet er telkens weer van. Ik blijf ze herlezen en weer opnieuw proeven.' Louis Couperus gaat zo te horen nog wel een tijdje mee.

Luister hier naar het verslag dat Laura Stek maakte tijdens de wandeling:


Het Den Haag van Louis Couperus weergeven op een grotere kaart