De BBC maakte deze week bekend een serie te gaan maken over Tolstojs 'Oorlog en vrede', het studentenblad Propria Cures acht het intussen nodig om een prijs in het leven te roepen voor het meest overschatte boek.

Leentjebuur

Deze week werd bekendgemaakt dat er een nieuw James Bond-boek verschijnt. Maar Ian Fleming was toch dood? Geen punt: al jarenlang schrijven andere auteurs de Bond-verhalen. Als de actie en de vrouwen er maar inzitten. En informatie over hoe hij zijn wodka-martini graag drinkt. William Boyd, gaat het doen. Het scheelt één letter.

Er wordt nog meer geleend. De BBC kondigde aan een serie over Oorlog en Vrede te gaan maken - van Tolstoj, maar dat wist u wel. Ze deden dit ook al in de jaren zeventig: is dit dan een zelf-adaptatie? Wie weet een goed onderwerp voor onze nieuwe rubriek.

Boekenverkoop

Eindelijk een verandering in de boekenverkoop, meldt NRC. De vergelding van Jan Brokken verstoot eindelijk lijst-dominatrix E.L. James van de eerste plaats. Benieuwd geworden? Lees hier ons stuk over De Vergelding.

Tegelijkertijd werd er ook weer het nodige geklaagd over het boekenaanbod. De boekhandel ligt vol met damesporno, voetbal- en kookboeken, zegt literair agent Paul Sebes tegen Knack. Propria Cures voegt daaraan toe dat er teveel boeken tegenvallen, voornamelijk van gehypete debutanten. Het satirische studentenblad gaat dan ook een prijs uitreiken voor het meest overschatte boek. Volgende week publiceren zij een longlist met tien titels.

Afrikaanse lezers

Het Prins Claus Fonds waakt er juist voor belangrijke literatuur niet te onderschatten. Al sinds oktober is het fonds ondergronds bezig Malinese manuscripten te redden. Met hulp van de Malinese overheid en bevolking worden oude teksten tegen vernietiging beschermd. De onzekere politieke toestand vormt namelijk een bedreiging voor het archief in Timboektoe, waar veel historische werken zijn opgeslagen.

We blijven in Afrika voor optimistischer nieuws, namelijk een winnende World Press Photo in de categorie 'contemporary issues'. Op de foto gemaakt door Micah Albert staat een lezende Keniaanse vrouw.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

In de rubriek Langs de velden halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had.