In deze rubriek, terug van weggeweest, halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a: boeken op recept, aantrekkelijke hoofdpersonages, bijzondere bestsellers en ’s lands eerste Poëzieweek.

A novel a day …

Britse dokters mogen vanaf mei bij 30 verschillende ziekten een bijpassend zelfhulpboek voorschrijven. Maar niet alleen non-fictie helpt bij zielepijn: ook romans helpen, schrijft een literair criticus in The Guardian. Mits ze somber genoeg zijn. Vrolijke boeken werken averechts.
 

Aantrekkelijke personages

Lezen is niet alleen helend, het kan ook opwindend zijn - en dan hebben we het nu eens niet over Fifty Shades of Grey. De Amerikaanse website Slate stelde een top 10 samen van aantrekkelijke literaire personages, zowel vrouwen als mannen. Geen personages met wilderotische avonturen, daar gaat het niet om. Lezers hebben volgens Slate toegang tot de gedachten van de personages: intiemer kan het niet.
In chicklits zijn mooie vrouwelijke personages daarentegen schadelijk voor het zelfbeeld van de lezer, meldt onderzoeksbureau Virginia Tech. Dan zijn ze waarschijnlijk al helemaal niet blij met de nieuwe voorkant van The Bell Jar. De onlangs verschenen jubileumeditie van Sylvia Plaths beroemde boek over een depressieve jonge vrouw ziet er volgens velen uit als een chicklit. En dat niet alleen: de nietsvermoedende chicklit-liefhebber zou er een depressie aan over kunnen houden. Het kan ook nooit goed gaan.

Bestsellers

Optimistischer nieuws bereikt ons vanuit China. Plots steeg daar de populariteit van James Joyce’ roman Finnegans Wake, nadat de Chinese vertaling uitkwam. Ook Duitsland kreeg een nieuwe bestseller. De satirische roman over Adolf Hitler getiteld Er ist wieder da (die qua omslag opvallend veel weg heeft van Willem Melchings nieuwe boek over Hitler) houdt daar de gemoederen bezig. Duitse neonazi’s hadden sowieso al een slechte week. De Joodse schrijver en oproerkraaier Tuvia Tenenbom bracht hen in Maagdenburg namelijk spottend de Hitlergroet.

Poëzieweek

Deze week vond de allereerste, goedgevulde Poëzieweek plaats, met als thema 'muziek'. Allereerst werd er een stortvloed aan prijzen uitgedeeld aan jong, oud en nieuw talent. Zo zijn we een aantal Stadsdichters rijker, onder wie Daniël Dee (Rotterdam), Marijke Hanegraaf (Nijmegen) en Joost Oomen (Groningen). Onno Kosters won de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd met Doe-Het-Zelf. En als tegenhanger van de Boekenweek mocht natuurlijk een Gedichtenbal niet ontbreken, waar een volle Stadsschouwburg een bijzonder duet te zien kreeg tussen Remco Campert en jazzsaxofonist Benjamin Herman.

BNG Literatuurprijs

Dit jaar vielen ‘de kwaliteit en de durf van de inzendingen’ zeer tegen. De oogst maakte ‘een voorzichtige en gedweeë indruk.’ Met deze woorden maakte de jury begin dit jaar de nominaties voor de BNG Literatuurprijs bekend, de prijs die is bedoeld om 'jong talent te stimuleren'. Christiaan Weijts won 'm, met zijn roman Euforie, al hadden we de prijs ook aan Auke Hulst gegund. Hij was genomineerd met zijn roman Kinderen van het ruige land. Deze week werd bekend dat zijn uitgeverij (Meulenhoff) het boek vergat in te zenden voor de Libris Literatuur Prijs en de Vlaamse Gouden Boekenuil. Hulst heeft inmiddels aangegeven dat hij Meulenhoff gaat verlaten.