Little Free Library is een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika, en nu is de eerste ook in Nederland gesignaleerd. Een kastje aan een kade in Den Haag. Het concept is simpel: pak er een boek uit, lees het en zet het terug.

Het is maar de vraag of het Haagse straatboekenkastje de eerste kleine vrije bibliotheek van ons land is. Daags na een uitzending van De Avonden kwamen er diverse reactie binnen van luisteraars die in hun omgeving ook zo’n kastje hadden gesignaleerd, of een althans een plek wisten waar boeken konden worden heengebracht om door anderen weer te worden gelezen.
 
Volgens website Boekendingen is het idee voor de straatboekenkastjes afkomstig van Amerikaan Todd Bol, die in de zomer van 2011 een kastje bouwde voor zijn eigen buurt. In Londen schijnen er ook een aantal te zijn, vooral rond stations.
 
Wie van plan is ook een filiaal te openen, laat het ons weten. We doneren dan een aantal boeken. Meldt het ons ook al je weet waar zo’n kastje te vinden is.
 
Overigens bestaat er ook nog een fenomeen dat Bookcrossen heet, ook van Amerikaanse oorsprong. Lezers laten boeken achter op openbare plekken, nadat ze het boek hebben voorzien van een unieke code. Wie het boek vindt kan via internet terugvinden wie het boek op de vindplek heeft neergelegd en zelf een stukje schrijven over het boek alvorens het opnieuw te vondeling te leggen. Misschien bestaat er wel zoiets als ontkoping, maar van ontlezing lijkt voorlopig nog geen sprake.