Eindelijk lukt het de leesclub om het stoffige imago van zich af te schudden. Met dank aan Das Magazin. Het literair tijdschrift organiseert op zaterdag 18 mei een festival dat tot de grootste en hipste leesclub van Nederland kan uitgroeien.

'Een leesclub? Dat is toch voor bejaarden?' Het is een veelgehoorde reactie als ik zeg dat ik met een aantal vrienden een leesclub vorm. Zo’n tien jaar komen we nu bij elkaar. Ooit redelijk ambitieus begonnen, toen we onszelf nog verplichtten om tweemaandelijks een drietal boeken te bespreken. De laatste jaren komen we hooguit eens per kwartaal samen en mag het een wonder heten als iedereen hetzelfde boek heeft gelezen. Sommige leesclubs houden er klaarblijkelijk minder strikte regels op na. En niets wijst erop dat onze bijeenkomst het stoffige imago van de leesclub ontstijgt. Ik verweer me dan ook niet langer. ‘Ja, dat klopt,’ zeg ik tegenwoordig, ‘wij zijn ook bejaarden.’

Dat leesclubs ook jong en hip kunnen zijn bewijst Das Magazin. Op zaterdag 18 mei organiseert het literaire tijdschrift een festival dat tot de grootste leesclub van Nederland kan uitgroeien. Op verschillende locaties in Amsterdam vinden er die avond maar liefst dertig leesclub-sessies plaats. Dertig auteurs, onder wie Herman Koch, Peter Buwalda, Adriaan van Dis en Esther Gerritsen, gaan elk in gesprek met een leesclub van 25 lezers. Vooraf dienen de bezoekers zich bij een van de auteurs in te schrijven. Een maand voor het festival krijgen de deelnemers het boek van de gekozen auteur toegestuurd en kunnen ze alvast online met de leesclub over het boek praten. Het eerste Das Magazin Festival wordt afgesloten met een feest in de Melkweg, dat volgens de organisatie ‘het Boekenbal naar de kroon zal steken’.

Afgelopen weekend is de kaartverkoop van start gegaan. De leesclubs van de eerder genoemde auteurs waren al snel volgeboekt. Ook voor Philip Huff, Arjen Lubach, Christiaan Weijts en Hanna Bervoets was de belangstelling groot. Voor P.F.Thomése, Alex Boogers, Stephan Enter en Joost de Vries zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar. Het zal ze deugd doen, want het verloop van de reserveringen lijkt ook de mate van populariteit af te tekenen. Voor de overige auteurs bestaat er misschien de vrees dat zij als laatste over zullen blijven, dat er voor hen geen interesse is, maar de kans is groot dat de resterende leesclubs ook snel vol raken. Zoals met alle activiteiten van Das Magazin lijkt ook het festival op een succes af te stevenen.

Hoewel de leesclubs met Arjen Lubach, Esther Gerritsen, Philip Huff en Christiaan Weijts zijn volgeboekt, staan er bij elk van deze auteurs twee reserveringen op naam van de VPRO. Er is dus nog een kleine kans om deze leesclubs bij te wonen (voor de volledigheid: het zijn reserveringen, geen vrijkaarten). Stuur een mail naar vpro@dasmag.nl om kans te maken.