De Vereniging Openbare Bibliotheken zet bekende Nederlanders in om de dreigende sluiting van vestigingen tegen te gaan. In video's onderstrepen de ambassadeurs het belang van de bibliotheek. Misschien hadden ze beter eerst bij hun Amerikaanse collega’s te rade kunnen gaan...

Bijna alle bibliotheken moeten fors bezuinigen, tot soms wel de helft van het budget. Dat meldde het NRC Handelsblad deze week. Met als gevolg dat in steeds meer dorpen en steden de bibliotheken dreigen te verdwijnen. Alternatieven worden gezocht in de vorm van de digitale bibliotheek, zelfbedieningsbibliotheek en bibliobus. Ook worden er ‘steunpunten’ in basisscholen of andere openbare gebouwen ondergebracht. In andere gevallen moet er worden uitgeweken naar vestigingen in nabij gelegen plaatsen of in de centrale stadsbibliotheek.

Het zijn de lokale overheden die over het lot van de bibliotheken beslissen. In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar is de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) alvast een campagne gestart om de dialoog met de lokale politieke partijen aan te gaan. ‘Dat doet de bieb!’ heet het positioneringplan van het VOB, waarbij bekende Nederlanders als ambassadeurs worden inzet om het belang van de bibliotheek te onderstrepen.

De boodschappen van de ambassadeurs zijn sinds kort op een speciaal YouTube-kanaal te zien. ‘Zonder de bibliotheek was ik een drugsdealer geworden,’ zegt Abdelkader Benali. En met ‘Wie leest, leeft beter’ doet ook Guustav Peek een dappere poging om de burger massaal in opstand te laten komen. Zelfs Patty Brard wordt ingezet.

De video’s steken toch wat schril af bij de Amerikaanse initiatieven. Neem bijvoorbeeld de video van Seneca College Library. ‘There is no other place to be, except for in the library’, zingt medewerker Michael Londen met gesloten ogen (alsof zijn leven er vanaf hangt). Hij zingt niet alleen, deze man kan alles, hij speelt gitaar, keyboard en beweegt sierlijk met de heupen. ‘You got to keep your voices down, people need a place to read,' vervolgt hij. Kijk, dat zet pas zoden aan de dijk.

Of neem de Betty Glover Library Workout Tape, die sinds deze week op het internet circuleert. De bibliotheek kan wel wat schwung gebruiken, moet men in 1987 op de Arizona State University gedacht hebben. Puur goud op de VHS:

Meer bibliotheek gerelateerde video’s zien? Het weblog Library Videos- the best of... heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de beste video's op een rijtje gezet.