Ook buiten de grenzen van deze site zijn er mensen die zich bezighouden met het verzonken boek. Buiten die grenzen spreken ze meestal van vergeten boeken. De Groene wijdt er samen met een boekhandel en een fonds een special aan.

In het woord vooraf bij de bijlage, gemaakt in samenwerking met het Letterenfonds en boekwinkel Athenaeum, schrijft Pieter Seintz: ‘We leven  in een rijke tijd. Om de haverklap worden oude boeken herontdekt en in fraaie edities uitgebracht - alsof er niet genoeg eigentijdse meesterwerken zijn om de kopers mee naar de boekwinkel te lokken. De zucht naar vergeten klassieken is niet te stoppen, uitgevers struinen de donkere hoekjes van de literatuurgeschiedenis af op zoek naar romans en verhalenbundels met de O-factor: Onbekend, Onvertaald en Onvergetelijk.’

 

Je zou onze tijd evenzeer arm kunnen noemen. We grijpen voortdurend terug op een verleden waarin de literatuur verondersteld werd rijker te zijn dan nu. We leven nog steeds in een restauratieve periode, en daar hoort een afstruinen van wat voorafging nu eenmaal bij, zoals in de popmuziek tot vervelens toe stijlcitaten uit de jaren zestig, zeventig en tachtig te horen zijn.

 

Niettemin, wat de motivatie ook is, mooi dat de literaire reddingsbrigades die zijn uitgevaren op de oceaan van vergeten meesterwerken tegenwoordig mogen rekenen op de belangstelling van lezers. Uitgeverij Coppens en Frenks heeft jarenlang meesterwerken van de vergetelheid gered, maar zonder daar veel lezers voor terug te krijgen. Nu die uitgeverij stopt, is uitgerekend het herontdekte boek sexy geworden.

 

De bijlage van De Groene Amsterdammer, Athenaeum en Letterenfonds bevat mooie bijdragen en is hier te vinden.